HomeSalutLa Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital Santa Creu celebra el cinquè aniversari...

La Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital Santa Creu celebra el cinquè aniversari del nou emplaçament

Aquest dilluns, 31 de juliol, se celebra el cinquè aniversari de la nova Unitat d’Atenció Nefrològica de l’Hospital Santa Creu. Aquest centre de salut pública i de titularitat municipal és el servei de referència a les Terres de l’Ebre per a malalts amb patologies renals des de 1980. Per celebrar aquesta efemèride s’ha organitzat diferents visites guiades a les instal·lacions d’aquesta unitat, per tal de donar-la a conèixer als familiars de les persones ateses.

La posada en marxa d’aquesta nova unitat va suposar la consolidació d’una aposta clara pel servei públic sanitari i de qualitat al territori. Un centre punter a les Terres de l’Ebre i també referent a nivell estatal. “Aquesta nova unitat ens facilita millorar l’atenció del territori i permet que Tortosa continuï exercint la capitalitat des del punt de vista sanitari“, ha destacat l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan. En aquest sentit, Jordan ha posat en relleu les xifres més significatives de la Unitat d’Atenció Nefrològica, “durant el 2022 es van efectuar gairebé 20.000 diàlisis i 3.200 consultes, i es calcula que ens darrers cinc anys s’han dut a terme 110.646 diàlisis“.

Foto: Cedida

A més, l’alcalde també ha posat de manifest que aquests unitat presta serveis de prevenció, diagnòstic, prescripció de tractament substitutiu i tractaments de malalties renals. També ha destacat la col·laboració amb altres centres sanitaris, “el centre de referència pel que fa als trasplantaments és l’Hospital Universitari de Bellvitge, enguany ja en portem 10“, ha remarcat l’alcalde. En cas de complicacions de caràcter renal els pacients es deriven a l’Hospital Universitari Joan XXIII i en quant a d’altres complicacions les derivacions es duen a terme a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta.

Anteriorment, aquest servei s’ubicava a la quarta planta de l’Hospital, on s’hi advertien dificultats d’accessibilitat i espai per als pacients i acompanyants. El nou edifici, ubicat al costat del servei de radioteràpia, va resoldre totes aquestes problemàtiques, oferint així una millor atenció i tractaments per a les persones ateses gràcies a la modernització, tecnologia, accessibilitat i major confort de l’equipament. “Aquesta unitat ens ha permès donar un servei més personalitzat“, ha emfatitzat la gerent de l’Hospital Santa Creu, Matilde Villarroya, “hem fet un gir de 180 graus, amb monitors d’última generació i llits elèctrics, així com televisors amb auriculars i il·luminació individualitzada, entre d’altres elements avançats tècnicament“. A més, Villarroya ha posat en valor la tasca assistencial d’aquest servei, “som referents al país i a l’Estat per la professionalitat, la responsabilitat i el compromís de les persones que hi treballen, els quals són el motor d’aquestes instal·lacions“.

Foto: Cedida

Així mateix, un dels valors clau de la Unitat d’Atenció Nefrològica és l’atenció assistencial i l’aposta per la individualització de les cures. En aquesta línia la directora gerent del centre ha posat l’accent en el darrer projecte que ha entrat en funcionament: la figura de l’infermer/a referent. “Aquest programa consisteix en assignar entre 4 i 5 pacients a un infermer/a, un fet que per a les persones ateses es tradueix en una relació terapèutica“, ha assenyalat Villarroya, “un tracte més estret que facilita l’atenció individualitzada en la persona i la seua família, així com permet endinsar-nos a un nou paradigma de salut“.

La sala de tractament té una capacitat per a 44 persones per torn (88 diaris) i actualment aquesta unitat presta servei a 130 pacients. En els darrers anys s’hi han dut a terme activitats per tal de fer més amable i lleugera l’estada de les persones ateses. Un exemple és la musicoteràpia, amb el projecte Ars et Corpus, amb objectiu d’oferir un ambient més agradable i confortable per als pacients que reben tractament renal, acompanyant-los d’un repertori musical amb finalitats terapèutiques.

La nova unitat ocupa una superfície de 1.400 m2, està a la planta baixa i és accessible al públic. Aquest espai està repartit entre l’àrea d’administració, consultes externes i el servei de tractament d’hemodiàlisi. Pel que fa a les consultes externes s’hi van ubicar consultoris polivalents, l’hospital de dia, el despatx mèdic i la biblioteca. D’altra banda, el servei d’hemodiàlisi té dos accessos, a més de vestidors, una sala d’espera diàfana, un despatx de supervisió, un laboratori, una farmaciola, magatzems, planta d’aigües i zona de concentrats.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 86 = 90

Últimes notícies