HomeSalutLa URV coordina un projecte internacional que millorarà la detecció i la...

La URV coordina un projecte internacional que millorarà la detecció i la prevenció de la recurrència del càncer de mama

La Universitat Rovira i Virgili coordina un projecte internacional que ha de tenir un paper clau en la detecció i la prevenció del càncer de mama. Es tracta del projecte BosomShield, que desenvolupa una plataforma de programari que analitzarà imatges per classificar els diferents tipus de càncer de mama i predir-ne la perillositat i la probabilitat de recaiguda per metàstasi. Està liderat pel Laboratori de Robòtica i Visió Intel·ligents de la URV, que encapçala l’investigador Domènec Puig i forma part del grup de recerca ITAKA del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques (DEIM). A més, rep  la col·laboració d’universitats, hospitals, grups de recerca biomèdica i centres tecnològics europeus, asiàtics i nord-americans. Està finançat per les Accions Marie-Sklodowska Curie (Horizon MSCA), el programa de referència de la Unió Europea per a la formació doctoral i postdoctoral, i s’allargarà fins al 2026. 

La novetat principal del projecte és que per primera vegada es posa en comú l’anàlisi de les imatges radiològiques, és a dir, les mamografies, les ressonàncies magnètiques, etc. i l’anàlisi de les imatges histopatològiques, les microscòpiques de les cèl·lules. “Aquests dos tipus d’imatges fins ara s’analitzaven per separat, i el fet de treballar-les conjuntament permet una predicció molt més acurada, avançar-se al màxim, precisar-ne les característiques, la benignitat o malignitat i les possibilitats de metàstasi, d’expansió més enllà del pit, de recurrència”, explica Domènec Puig. 

El projecte es divideix en deu subprojectes, cadascun desenvolupat per un dels socis i inclou  les diferents fases del procés: l’anàlisi de les imatges radiològiques, l’anàlisi de les imatges histopatològiques, la predicció de les possibilitats de recaiguda combinant els dos tipus d’imatges i el disseny de la plataforma. Els responsables de cada subprojecte són candidats a doctorat escollits per les institucions participants. “Per les regles de mobilitat europea, els candidats han d’haver residit al país del qual forma part cada institució un màxim d’un any dels darrers tres, la qual cosa fomenta un intercanvi internacional molt interessant”, apunta Puig. 

L’equip de la URV s’encarrega del primer subprojecte, que té per objectiu “determinar el subtipus molecular de càncer de mama utilitzant imatges radiològiques multimodals”, tal com explica Hatem Rashwan, investigador del Laboratori de Robòtica i Visió Intel·ligents i professor visitant del DEIM: “No és una tasca senzilla, però gràcies a l’aprenentatge profund (deep learning) i a la intel·ligència artificial podem trobar els marcadors tumorals a través d’aquestes imatges radiològiques.” Rashwan posa en valor el fet de determinar els subtipus moleculars de càncer, ja que “permet saber si és perillós o si hi pot haver recaiguda al cap d’uns anys, en aquest cas en col·laboració amb els socis suecs”. En aquest sentit, Domènec Puig explica que els subprojectes estan pensats per estar interrelacionats, amb reunions i posades en comú i molta mobilitat, amb estades dels responsables de cada projecte a les altres institucions.  

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa també estan involucrats en el projecte, així com l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), que hi participa a través del Grup de Recerca en Patologia Oncològica i Bioinformàtica analitzant  el risc de reincidència per metàstasi. En aquest sentit, Carlos López, responsable del grup juntament amb Marylene Lejeune, afirma que “és cabdal estudiar els factors de risc d’una pacient a l’hora de desenvolupar aquest tipus de metàstasi, ja que quan es produeix és molt probable que no sobrevisqui”. 

Al final, entre tots, crearem una plataforma a l’abast de la pràctica clínica, que estigui als hospitals, que permeti al metge especialista rebre un avís del sistema, per exemple de si hi ha alguna sospita en una pacient determinada, i que l’ajudi a prendre millors decisions, més fonamentades i eficients”, assegura Domènec Puig, l’equip del qual ja fa temps que treballa en projectes d’ajuda a la diagnosi del càncer de mama. De fet, la idea del projecte sorgeix de la URV, braç a braç amb l’IISPV.  Li han donat forma fins a trobar la proposta més afinada i han contactat amb la resta d’institucions fins a conformar el consorci que el tirarà endavant. “Aquest és el nostre gran projecte, el que engloba tot el que hem fet fins ara i el que portarà a tenir un sistema universal, funcional i adequat”, conclou Puig. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 93

Últimes notícies