HomeHistòriaArqueologiaLa URV torna al jaciment de l'Assut de Tivenys per datar amb...

La URV torna al jaciment de l’Assut de Tivenys per datar amb precisió l’inici i el final del poblat

El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, torna este juliol a l’Assut de Tivenys amb l’objectiu de datar l’inici i el final del poblat ibèric amb major precisió.

Ho faran amb les excavacions a les zones T1, T2, A4 i A5 del jaciment: les dues primeres no s’investiguen des de l’any 2011, mentre que les altres dues zones no s’han excavat mai. “Anem a la recerca de materials ceràmics concrets, perquè són els que ens permetran fer una datació acurada”, indica el director de les excavacions, Jordi Diloli.

Es tracta de la 23a excavació que GRESEPIA realitza a l’Assut de Tivenys des de l’any 2000. L’any passat va ser molt profitós per al grup de recerca, atès que van localitzar una segona porta d’accés al poblat amb una gran fortificació defensiva, constituïda per un passadís fortificat i protegit per una torre, a mitja muntanya. Este fet va convertir l’Assut en un dels poblats ibèrics més importants de la zona en l’àmbit d’estructures defensives. Ara, l’objectiu és “clarificar aquells espais que encara tenen problemàtica i que ens han de servir per a datar millor les fases del poblat“, detalla Diloli.

Localització d’elements ceràmics

Els investigadors tenen clar que el poblat va estar habitat entre els segles VII ANE (Abans de la Nostra Era) i I ANE, però volen aprofundir en el coneixement del moment de fundació i de la seua desaparició. Pels integrants del grup de recerca serà important localitzar elements ceràmics en context estratigràfic. “Si trobem algun element que ho permeta, l’enviarem al laboratori per fer analítiques radiocarbòniques, explica Diloli. És este tractament el que permetrà conèixer amb més precisió les dates d’inici i final del poblat de l’Assut.

En les excavacions, que s’allargaran entre este dilluns dia 4 i el 15 de juliol, hi participaran una quinzena de persones entre investigadors i estudiants dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV. El vessant acadèmic és un dels eixos essencials del curs d’arqueologia, perquè permet endinsar l’alumnat en pràctiques arqueològiques reals i de rellevància per al territori. L’objectiu de GRESEPIA és avançar en la investigació de l’Assut perquè el poblat es puga visitar i divulgar la seua història.

Per altra banda, a finals de juliol començaran les excavacions al poblat protohistòric de l’Antic d’Amposta, un altre dels jaciments de rellevància al territori. Fins este 2022, les excavacions de Tivenys, Aldover i Alfara de Carles pertanyien al projecte de recerca quadriennal de la Generalitat de Catalunya “Transformacions socials, polítiques i econòmiques al curs inferior de l’Ebre durant la Protohistòria (437 K117)”. L’objectiu de GRESEPIA és reprendre les excavacions a tots tres espais.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

47 + = 52

Últimes notícies