Transnístria

La invasió de Rússia a Ucraïna ha posat sobre el mapa -de fet, hi era- la regió de Transnístria, avui proclamada República independent, solament reconeguda per Rússia. Transnístria formava part de la República de Moldàvia, però després de la Segona Guerra Mundial, Stalin va fer un massiu i suïcida trasllat de poblacions a tota l’URSS, i una de les més perjudicades va ser Transnístria, que ocupa la part oriental de Moldàvia, recentment visitada per Pedro Sánchez. La crueltat d’Stalin va fer que aquest trasllat de poblacions creés enemistat amb la resta de Moldàvia, ja que volia impedir que aquesta tingués la temptació d’unir-se a Romania.

Avui en dia, des de la resta d’Europa encara es mira amb estupor i estranyesa aquesta fantasmal república, fortament ‘russificada’, i el que és més lamentable: Stalin la va poblar d’una gran quantitat de delinqüents i altra gent de baixa estofa. Això ha fet que des del desmembrament de l’URSS Rússia hagi influenciat per impedir la unió amb Moldàvia, país del qual formava part abans de la Segona Guerra Mundial i amb el qual comparteix el romanès com a llengua. De fet, encara avui, de vegades Romania reclama una i una altra vegada aquesta regió (l’antiga Bessaràbia). A la ciutat de Resita he vist, en nombroses ocasions, uns cartells amb la inscripció de ‘Bessaràbia és Romania’. Però el més sorprenent ha estat que Transnístria va néixer amb una corrupció generalitzada: rentatge de diner negre, extorsions, drogues i altres malifetes, de les quals el Govern és el responsable.

Transnístria és un consorci que controla el país, SHERIFF, que va ser fundat per antics agents de la KGB. En la passada competició de la Champions, l’equip de Tiraspol, la capital, el Sheriff va ser capaç de guanyar el Real Madrid al Bernabéu. En molts dels seus edificis llueixen, a les façanes administratives, els emblemes comunistes de la falç i el martell. Transnístria no comparteix frontera amb Rússia, però sí que la té amb Ucraïna. Per això, Putin està interessat en la regió d’Odessa, a pocs quilòmetres de Transnístria, ja que creu que algun dia Ucraïna la pot reclamar i així incrementar el seu territori.

De vegades, el que amaga la política s’ha de buscar en la literatura. De fet, tota aquesta immensa regió de l’Europa de l’Est, sobretot el sud d’Ucraïna, que inclou Galítsia, Transcarpàcia, i Bucovina, ha estat terra de frontera i dominada per Rússia i l’Imperi Otomà. Dos grans escriptors d’aquesta terra, Gregor von Rezzori i Aharon Appelfeld, van dubtar al llarg de la seva vida sobre quina era la seva nacionalitat, si russos, ucraïnesos, austríacs, hongaresos o turcs. Von Rezzori va estudiar a Bucarest mentre la Bucovina pertanyia al Regne de Romania, i diuen les males llengües que no va obtenir el Premi Nobel de Literatura per les pressions d’Alemanya a l’Acadèmia Sueca. La seva condició de jueu assimilat de llengua alemanya tampoc hi va ajudar. Transnístria, a la Segona Guerra Mundial, va ser el fatal destí de milers de gitanos romanesos i el lloc on l’exèrcit romanès va cometre un dels genocidis més terribles contra aquest poble, juntament amb els jueus d’Odessa. El Govern romanès, durant anys, ha volgut amagar aquests fets, i una vegada sabuts, ha servit per fer autocrítica nacional de les implicacions de Romania amb Hitler. El cas d’Aaron Appelfeld és més dramàtic. Van assassinar la seva mare, i, amb el seu pare, va ser deportat a un camp de concentració de Transnístria; i, per salvar la vida, va fugir i es va amagar en un bosc, on va ser recollit per delinqüents, lladres, assassins i prostitutes per, una vegada alliberat, traslladar-se a Israel i començar una brillant carrera d’escriptor. Philip Roth va dir que va ser “un escriptor desplaçat, deportat, desposseït i desarrelat”, unes afirmacions que podem estendre a nombrosos intel·lectuals d’aquella època.

Podem concloure que Transnístria no ha tingut una història amable, atraient i satisfactòria, i és molt probable que el seu destí vagi lligat a l’actual enfrontament entre Rússia i Ucraïna.

Eduardo Sanchez
Eduardo Sanchez
cronista cultural
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies