HomeHistòriaArqueologiaL'Ajuntament d'Amposta i la URV col·laboren en la recerca arqueològica del jaciment...

L’Ajuntament d’Amposta i la URV col·laboren en la recerca arqueològica del jaciment de l’Antic

Avançar en el coneixement dels orígens més remots d’Amposta i mirar de conèixer quines haurien estat les seues primeres manifestacions urbanes o protourbanes en determinats llocs d’interès. Este és el principal objectiu de l’acord al qual han arribat l’Ajuntament d’Amposta i la Universitat Rovira i Virgili (URV) per tal de potenciar l’estudi del municipi en les àrees d’història, patrimoni i arqueologia. Un acord general que es concretarà a través de diferents activitats, entre les quals la recerca arqueològica ocuparà un paper central. Estes accions es formalitzaran en convenis específics i també s’establirà la forma en què els resultats d’estos treballs puguen formar part de cursos, seminaris, exposicions i altres activitats sobre els orígens de la ciutat d’Amposta, que es consideren oportunes.

El primer d’estos convenis específics estarà destinat a cofinançar durant els propers tres anys les intervencions arqueològiques al jaciment ibèric de l’Antic (Amposta). Uns treballs arqueològics que s’iniciaran dilluns 20 de juliol i seran els primers realitzats a l’Antic. Segons explica el doctor Samuel Sardà, professor del departament d’Història i Història de l’Art de la URV i investigador del Grup de Recerca de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), “es tractaria d’un poblat protohistòric ubicat en un punt molt proper del que seria l’antiga desembocadura de l’Ebre” i amb la recerca el que podrem és “conèixer com eren i com vivien les comunitats ibèriques i preibèriques de la zona propera a la desembocadura de l’Ebre no és un tema d’interès estrictament local, al contrari, és una qüestió de gran interès històric a nivell molt més ampli”.

Així, el jaciment protohistòric de l’Antic s’ubica uns 3 quilòmetres al sud de la ciutat d’Amposta, en un dels estreps nord-orientals de la Serra del Montsià. Es tracta d’un punt que concentra un notable interès historicoarqueològic i que consta tant en la Carta Arqueològica de la comarca Montsià com en el Catàleg del Patrimoni Arqueològic Municipal d’Amposta. A l’indret es coneix l’existència d’estructures i de materials arqueològics que ens indiquen l’existència d’un assentament o poblat ibèric, que hauria pogut funcionar des del segle V aC fins al s. II aC; per bé que no hem d’excloure que hagués pogut estar ocupat des de moments més antics (alguns materials ceràmics podrien suggerir la seua ocupació inicial en els segles VII i VI aC, però este és un aspecte que caldrà confirmar amb els treballs arqueològics que tot just enguany es posaran en marxa).

En este sentit, la primera campanya d’aquest juliol estarà destinada fonamentalment a delimitar l’extensió precisa del jaciment, per tal de començar a definir les futures estratègies arqueològiques i patrimonials que caldrà implementar en estos propers anys, per tal d’investigar i de garantir la conservació d’un indret històric de gran interès.

L’Ajuntament d’Amposta farà una aportació econòmica de 12.000 euros anuals durant tres anys per a la realització d’estos treballs arqueològics. L’alcalde, Adam Tomàs, ha refermat el seu compromís per poder invertir en la recuperació del patrimoni històric i cultural de la ciutat, també a través de la recerca arqueològica d’espais com l’Antic, que poden aportar llum a la història d’Amposta. L’alcalde ha agraït a la família Simó, propietària dels terrenys on està el jaciment, que permeta realitzar estos treballs i també al Grup de Recerca Arqueològica d’Amposta pel seu treball des de la societat civil per tal de fer realitat este projecte.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

89 + = 97

Últimes notícies