HomeEconomiaL'alemanya ABO Wind demana permís per fer un parc eòlic de 21...

L’alemanya ABO Wind demana permís per fer un parc eòlic de 21 aerogeneradors al nord de la Ribera d’Ebre

Energia Eòlica Tramontana, filial de l’empresa alemanya ABO Wind, ha demanat l’autorització administrativa prèvia i la declaració d’impacte ambiental d’un parc eòlic de 21 aerogeneradors (126 MW de potència) que afecta els termes de Flix, Ascó, Vinebre i la Torre de l’Espanyol, a la Ribera d’Ebre.

La petició s’ha presentat al Ministeri per a la Transició Ecològica –a la direcció general de Política Energètica i Mines- competent d’infraestructures eòliques de més de 50 MW. El projecte té un pressupost estimat de més de 113 MEUR. Els alcaldes dels municipis afectats seguiran de prop el tràmit ambiental i estan posant a treballar els seus assessors jurídics. Alguns consideren el projecte assumible i altres en rebutgen el model.

Energia Eòlica Tramontana ja havia presentat fa dos anys, dos projectes per fer centrals eòliques, més petites, a Flix i Riba-Roja d’Ebre. Eren els parcs Tramuntana 1 i 2, els primers d’un paquet de cinc centrals eòliques que la filial d’ABO Wind va projectar també a Corbera d’Ebre, Gandesa i Bot. Finalment, han reconvertit aquells dos projectes del nord de la Ribera d’Ebre en un parc més gran, de 21 aerogeneradors i 126 MW de potència: 8 molins es projecten al terme de Flix, 5 al d’Ascó, 4 a Vinebre i 4 a la Torre de l’Espanyol.

Com els molins de vent s’ubicaran als dos costats del riu Ebre, el parc tindrà també dos subestacions, una a cada marge fluvial, i es connectaran les dos zones amb una línia elèctrica aèria d’alta tensió, de 132 kV, que travessarà el riu. Els molins de vent tindran superaran els 200 metres d’altura amb els 170 metres que tindran els rotors.

Els alcaldes dels municipis afectats es mantenen “expectants” i s’han començat a posar en mans d’assessors jurídics. Expliquen que fa temps que havien estat “informats” per l’empresa del projecte, fet que remarquen perquè no es dona amb totes empreses energètiques que volen implantar centrals de renovables al territori. També han pogut presentar informes i al·legacions al Ministeri en el tràmit previ.

En este sentit, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, celebra que se’ls hagi tingut en compte una petició per reubicar un dels aerogeneradors del parc eòlic Tramuntana, que era “massa pròxim” del nucli urbà. Barbero ha assegurat que el projecte “és perifèric i assumible” per a Flix, que no té cap instal·lació eòlica. Tot i això, seguiran de prop el tràmit ambiental i en faran un informe.

Rebuig al model

Qui rebutja, frontalment, el model de desenvolupament energètic que representa este projecte eòlic és l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Juncà, un posicionament que reconeix que “xoca amb la realitat, perquè la normativa els hi va de cara –a les promotores”. Juncà no descarta que s’hagin “d’asseure’s a parlar” de nou amb l’empresa “per veure què fer, i si han d’acabar venint, per veure com repercuteix en la gent del territori”.

L’Ajuntament de la Torre de l’Espanyol va presentar inicialment al·legacions per l’impacte visual, el dels nous accessos o la proximitat dels molins a algun mas habitat, però creuen que han estat desestimades. “Estem analitzant cap on tirar i segurament agafarem advocats especialistes perquè –el projecte- supera la nostra capacitat de personal i demanarem un cop de mà”, ha apuntat el batlle.

L’àliga cuabarrada

Les anteriors centrals Tramuntana 1 i 2 d’Energia Eòlica Tramontana a Flix i Riba-roja d’Ebre no van passar el tràmit inicial. Les va desestimar en la fase de consulta prèvia la Ponència d’Energies Renovables de la Generalitat. L’argument era que afectaven els espais i l’hàbitat de l’àliga cuabarrada, espècie protegida i amenaçada de la fauna salvatge autòctona.

En canvi, en la documentació presentada al Ministeri, la promotora adjunta un informe del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat que “aclareix la compatibilitat” del parc eòlic Tramuntana amb la conservació de les parelles d’àligues cuabarrada de les zones de Sant Francesc i del Pas de l’Ase. Segons el document, “hi ha un error” amb la primera consideració d’incompatibilitat dels aerogeneradors situats a la part est del riu Ebre perquè amb les dades de radioseguiment fet a la parella del Pas de l’Ase durant un any, ara sí que seria compatible amb la central eòlica. La compatibilitat dels aerogeneradors de la part oest del riu Ebre s’haurà de valorar amb dades actualitzades de radioseguiment de la parella de Sant Francesc.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

67 + = 76

Últimes notícies