L’Associació per la Integració de les persones amb Discapacitat de l’Ebre (ASSIDE) s’ofereix a col·laborar amb els ajuntaments perquè en el pla de desconfinament que s’està portant a terme per fases, es tinguen en compte les necessitats del col·lectiu. I és que manifesten que hi ha el perill que determinades actuacions per adaptar-se a la nova situació “poden fer recular drets aconseguits amb molt d’esforç pel col·lectiu de les persones amb discapacitat”.
Des de l’associació indiquen que “som un col·lectiu de risc, tant per les nostres condicions físiques -cossos més debilitats i amb menys defenses-, com pels suports que necessitem, ja siguen professionals -assistent personal, cura de llar o fisioterapeutes, entre d’altres- o materials -crosses, cadira de rodes, taca-taca, amb el risc extra de més superfícies exposades al contagi i, per tant, més risc de contraure la malaltia, així com més necessitat de desinfectar-“. És per això que afirmen que les persones amb diversitat funcional patixen més esta crisi sanitària i social, ja que la seua autonomia, i sobretot la de les persones que viuen soles, depèn d’estos recursos.
“Amb el confinament no reben els suports adequats i, si en rebem algun, els professionals no disposen de les mesures de protecció adequades i representen un doble risc per a nosaltres i per a ells”, determinen en el comunicat, en què afegixen “així que ens tornem encara més vulnerables”.
Segons indica ASSIDE, el confinament del col·lectiu de persones amb diversitat funcional es prolongarà encara més que per a la resta de ciutadania perquè “ens volem protegir bé” i apunten que això els repercutirà en major mesura en “la recuperació física, però també en l’emocional”. Des de l’associació conclouen que confien que la nova realitat permeta mantenir la dignitat, l’autonomia i la vida independent de les persones amb discapacitat i que no esdevinguen més vulnerables encara.