HomeSuccessosL’emissió de CO2 a la nuclear d’Ascó es va produir quan no...

L’emissió de CO2 a la nuclear d’Ascó es va produir quan no es treballava amb el sistema contra incendis

El director de la central nuclear d’Ascó, Jordi Sabartés, ha reconegut que el bomber que va morir el passat dimecres, 24 novembre, fruit d’un alliberament sobtat de diòxid de carboni a l’edifici de bateries, no es trobava al lloc dels fets quan va haver-hi l’emissió. També ha admès que, en el moment dels fets, no hi havia cap treballador manipulant el sistema antiincendis, ni recarregant el tanc de CO2.

Sabartés ha respost així un comunicat del comitè d’empresa de Falck SCI, on treballava el bomber mort en l’incident, que acusava l’Associació Nuclear d’Ascó Vandellòs (ANAV) de difondre falsedats al voltant dels fets.

El comunicat d’ANAV, un cop confirmada la mort del treballador F. P., ha encès els ànims de sindicats i treballadors a la central nuclear d’Ascó. En este escrit, l’empresa gestora de les centrals nuclears catalanes explicava que s’havia produït una emissió incontrolada de CO2 i que en aquell moment “el treballador -que va resultar mort- es trobava, juntament amb altres tècnics, fent tasques de manteniment del sistema contra incendis a l’edifici de control”. El mateix comunicat continuava dient que “durant els treballs es va produir una descàrrega de diòxid de carboni que ha afectat els treballadors”, que posteriorment va causar la mort d’FP i la intoxicació lleu de tres empleats més, que van haver de ser atesos a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.

La versió d’ANAV va encendre els ànims d’alguns sindicats i, especialment, del comitè d’empresa de Falck SCI, on treballava el bomber mort en l’incident. En un nou comunicat, el comitè acusa ANAV de difondre informacions “que disten de la realitat dels fets ocorreguts”. En concret, els treballadors de Falck van comunicar -tal com va avançar este setmanari en el número anterior- que el treballador mort no estava en el lloc dels fets quan hi va haver l’emissió de CO2 a l’edifici de bateries, sinó que estava fora i que va entrar-hi a socórrer les persones que estaven a l’interior. En concret, el bomber havia finalitzat ja el seu torn i es trobava als vestidors, però va entrar-hi, amb quatre membres més de l’equip de primera atenció, per a rescatar-ne els companys. Després d’ajudar a sortir a una altra persona de l’edifici, F. P. va perdre el coneixement per inhalació de diòxid de carboni i va acabar morint després de cinquanta minuts d’intent de reanimació.

D’altra banda, des de Falck també desmentixen completament que, quan es va produir l’emissió de CO2, s’estiguessen fent tasques de manteniment al sistema contra incendis, tal com assegurava ANAV, ni tampoc que s’estigués carregant el tanc de diòxid de
carboni, com van apuntar alguns mitjans.

Davant la situació, este dimarts, dia 30, el director de la central nuclear d’Ascó, Jordi Sabartés, va enviar un comunicat intern als treballadors en què lamentava “la confusió arran les primeres comunicacions que es van emetre”. En esta nota va reconèixer que el bomber no es trobava al lloc dels fets i que ja havia acabat la jornada laboral, quan va tornar a equipar-se i va sumar-se a l’equip de rescat.

Al mateix comunicat, el director de la central confirma que s’han revisat tots els equipaments i que s’està mirant d’esclarir amb exactitud què va passar durant la tarda de dimecres i les causes exactes que van provocar la descàrrega de diòxid de carboni. “La seguretat és la màxima prioritat de les centrals nuclears”, ha destacat i, per això, s’aplicaran “les mesures correctives adients perquè mai més torne a repetir-se” un incident semblant.

 

Ecologistes en acció aprofita per a demanar-ne el tancament

Tot i que l’incident es va produir en un edifici sense càrrega radiològica i que està vinculat al sistema contra incendis, des d’Ecologistes en Acció i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA) destaquen “l’historial de baixa cultura de la seguretat” de la central nuclear d’Ascó.

Les dos entitats van demanar un accelerament en el calendari de tancament de les centrals nuclears i, a la vegada, que s’esclarisquen les causes de la mort del treballador a la central.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies