HomePolíticaLes bonificacions fiscals per ús de renovables i el futur de l’hospital...

Les bonificacions fiscals per ús de renovables i el futur de l’hospital centraran el ple de Tortosa

El ple d’octubre, previst per al dilluns dia 4, inclourà algunes qüestions polèmiques o desencadenants de l’habitual estira-i-arronsa entre grups polítics. D’una banda, Movem Tortosa ha presentat esta setmana una proposta d’ordenances fiscals en què reclama bonificacions d’entre el 50% i el 95% en l’IBI, l’ICIO o l’IAE per l’ús o implantació d’energia solar tèrmica o fotovoltaica en els edificis o activitat de l’empresa contribuent.

Demana, també, incentivar l’ús de vehicles elèctrics i de baixes emissions amb mesures que van des de la bonificació de la taxa per estacionar en zona blava o de l’impost de circulació fins a la bonificació del 80% de l’impost per obres d’instal·lació d’infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. El govern (Junts per Tortosa i PSC) recorda que des del 2008 ja bonifica amb una rebaixa del 75% l’impost de circulació a vehicles de motor elèctric i híbrids i des del 2009 ja aplica una bonificació del 90% sobre l’ICIO per a la implantació d’instal·lacions d’energia alternativa.

A més a més, fonts de l’equip de govern asseguren que la proposta del principal grup de l’oposició està “fora de termini” per a poder-la incorporar a les ordenances fiscals per a l’any que ve, ja que qualsevol canvi requerix un termini de tramitació i al·legacions abans de ser aprovat pel plenari i “la proposta s’hauria d’haver fet com a molt tard a principis de setembre”. De fet, el govern local ja ha dut a la comissió de Serveis Centrals una proposta de modificació de l’ordenança fiscal reguladora de l’impost de béns immobles, que previsiblement s’aprovarà inicialment en el ple d’este dilluns i mitjançant la qual els edificis que compten amb sistemes de producció energètica alternativa, com plaques solars, tindran una bonificació del 40% en l’IBI, fet que duplicarà el 20% actual.

L’alcaldessa, Meritxell Roigé, ja ho va anunciar en la conferència institucional, apel·lant als objectius de desenvolupament sostenible 2030 incorporats a l’Acord per una Ciutat Verda, i esta serà de fet l’única modificació de les ordenances fiscals amb vista al 2022 impulsada per l’executiu municipal, que, segons va corroborar este dijous l’alcaldessa, tornarà a congelar per tercer any consecutiu la resta de taxes i impostos, en bona mesura per la falta de negociació i acord amb l’oposició però també perquè considera que no és el moment d’incrementar la pressió fiscal, en plena crisi pel coronavirus.

Esquerra també presentarà en el mateix ple una proposta d’ordenança municipal per a la promoció d’instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica. L’explicarà amb més detall este divendres i previsiblement posarà al damunt la necessitat d’articular comunitats energètiques -promogudes per l’Ajuntament i amb participació i cogovernança de veïns i empreses- a la ciutat.

Conflicte Movem-PSC tot i coincidir amb l’hospital

L’altre tema calent que anirà al ple de dilluns és el futur de l’hospital de Tortosa. Movem hi portarà la reclamació de diferents col·legis professionals ebrencs, entre els quals el Col·legi de Metges, per a la construcció d’un nou hospital a Tortosa, sense haver de fer l’ampliació de l’actual proposada pel departament de Salut. En este sentit, es preveu que la moció no prospere perquè tant ERC com Junts per Tortosa hi votaran en contra. El vot republicà és poc discutible perquè el partit pilotava el departament quan es va prendre la decisió d’ampliar l’hospital a través d’un nou edifici assistencial i un altre d’oncològic. En el cas de Junts per Tortosa, l’alcaldessa ho va dixar entreveure clarament este dijous, en afirmar que, sense renunciar a un hospital nou en un futur, no contribuiran ara “a dixar perdre cap inversió per a la ciutat ni a generar més frustració”.

Sí que li donarien suport -a més a més de Movem- el PSC, la CUP i Cs, però també entre Movem i els socialistes han saltat les espurnes. Primer, el portaveu socialista i primer tinent d’alcaldessa, Enric Roig, va acusar Movem d’actuar unilateralment en dur la moció al ple i li va demanar que continue treballant “amb el PSC i la CUP” al Parlament. Jordan és diputat pels comuns i després del tancament d’esta edició s’havia de votar una proposta de resolució socialista per a reclamar la construcció d’un hospital nou per a l’Ebre i que el pressupost de la Generalitat del 2022 n’incloga les primeres partides.

Movem va respondre Roig amb un dur comunicat en què li retreu que el PSC no haja atès la petició del Col·legi de Metges en relació amb la moció, que “s’hauria pogut registrar conjuntament sense cap tipus de problema”. El principal partit de l’oposició acusa Roig de llançar “una cortina de fum” davant una qüestió “incòmoda” per al govern municipal i per a Junts per Tortosa: “Els postconvergents han donat suport al projecte d’ampliació en lloc de la construcció d’un nou hospital i hi han votat en contra en reiterades vegades”. “El senyor Roig està desubicat políticament i és deslleial amb els votants socialistes i d’esquerres de la ciutat”, conclou Movem.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 44

Últimes notícies