HomeEconomiaLes patronals del gran consum lamenten que no s'hagi inclòs el peix,...

Les patronals del gran consum lamenten que no s’hagi inclòs el peix, la carn i els iogurts en la rebaixa de l’IVA

Les patronals del gran consum han celebrat la rebaixa de l’IVA fins al 0% dels aliments bàsics i del 10% al 5% en el cas de l’oli i la pasta però han lamentat que no s’hagi inclòs el peix, la carn i els iogurts ja que són “una part fonamental de la dieta mediterrània“. A més, constaten que l’executiu no hagi tingut en compte el “sobreesforç” que suposarà per al sector el canvi en els productes afectats amb tan poques hores de marge. Les patronals consideren que les mesures tindran un “impacte directe i positiu en les butxaques dels consumidors” i recorden que el sector està fent un “esforç extraordinari per esmortir el fort impacte” de l’augment del preu de l’energia i les matèries primeres en la producció i distribució dels aliments.

Els aliments inclosos com a primera neessitat són el pa, les farines panificables, la llet, el formatge, els ous, la fruita, les verdures i hotalisses, les llegums, les patates i els cereals. Tot ells no tindran IVA en els pròxims sis mesos mentre que en el cas de l’oli i la pasta es reduirà del 10% al 5%.

Les patronals del gran consum ACES, AECOC, ANGED, ASEDAS i FIAB també consideren que el xec de 200 euros per a les llars amb rendes inferiors als 27.000 euros també ajudarà a contenir els efectes de la inflació en aquest col·lectiu.

Les associacions assenyalen però que al costat d’aquestes mesures que afavoriran als consumidors no s’hagin aprovat iniciatives per evitar nous sobrecostos a les empreses. Per exemple, cita l’impost al plàstic a partir del pròxim 1 de gener i que, calculen, tindran un sobrecost de 700 milions d’euros en un moment que costos de producció van tan a l’alça. En aquest sentit, exposen que hauria estat “una gran notícia” seguir l’exemple d’altres països i ajornar la seva aplicació fins al 2024 com a mínim.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

17 + = 25

Últimes notícies