HomeSense categoriaLes penyes presenten al Govern un pla perquè es puguen tornar a...

Les penyes presenten al Govern un pla perquè es puguen tornar a fer correbous amb places portàtils

EDICIÓ PAPER // L’Agrupacio de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre ha enviat a la Delegació del Govern al territori una proposta per a recuperar l’activitat taurina amb mesures de seguretat, amb la qual s’homologuen els correbous als espectacles i actes culturals temporals o extraordinaris als quals el Procicat (Pla de Protecció Civil de Catalunya) ha donat esta setmana llum verda amb uns requisits determinats: per a començar, s’han de fer a l’aire lliure i en format assegut permanent. El Procicat ha regulat tots els actes culturals amb afluència de públic al carrer a través d’un document que ha fet arribar a tots els membres del Consell de l’Associacionisme Cultural de Catalunya, entre els quals hi ha, des del novembre del 2018, les penyes taurines ebrenques. El seu president, Santi Albiol, interpreta que Protecció Civil preveu, per tant, que es puguen fer correbous com a espectacles i ha explicat a esta publicació que amb les recomanacions del Procicat com a base i amb la previsible represa imminent d’actes taurins a la Comunitat Valenciana com a referent, l’Agrupació de Penyes ha elaborat la seua proposta, batejada com a Pla Recupera, perquè a partir del setembre es puguen tornar a fer correbous a les Terres de l’Ebre, “evitar que estiguem tot un any sense correbous i ajudar a a la viabilitat de les ramaderies, que s’han quedat sense ingressos”.

Este pla es fonamenta, segons Albiol, en l’ús de places de bous portàtils o l’adaptació de places fixes amb totes les places de públic amb seient i numerades; l’ús d’antisèptics, mascaretes i distàncies de seguretat i l’absència de taquillatge. És a dir, els assistents ja hauran adquirit prèviament una entrada i hi haurà un control d’accés al recinte per part de voluntaris taurins que permetrà controlar-ne la capacitat i ajustar-la a la regulació que marquen les autoritats per als espectacles culturals en cada moment de l’evolució de la pandèmia.

El Pla implica que no es podrien celebrar bous pels carrers com es fa en alguns municipis o barris i com s’acostuma a fer eminentment al País Valencià -on s’haurà hagut de fer un major esforç d’adaptació en este sentit- i s’ha redactat “tenint en compte les particularitats dels recintes taurins de les Terres de l’Ebre”, explica Albiol, que reconeix que la majoria de municipis on se celebren correbous ja fan servir places i per tant el Pla és relativament fàcil d’assumir, tot i que igualment cada penya o entitat organitzadora s’haurà d’acabar d’adaptar a les mesures de seguretat si finalment el Govern dona el vistiplau al Pla i no es podrà gaudir de llibertat de moviments per les llotges, remolcs o cadafals típics de les places de bous ebrenques. “Amb tots els ajuntaments amb els quals estem parlant els transmetem que ara per ara el més viable són les places portàtils”, considera el màxim responsable de les penyes. De moment, l’agrupació, al tancament d’esta edició en paper, encara no havia rebut cap resposta de la Delegació del Govern. La temporada taurina acostuma a tancar-se a l’Ebre al novembre, amb motiu de les Festes de Sant Martí a Xerta, tot i que Albiol recorda que al desembre també es poden fer correbous a les Festes de la Segregació de Camarles.

Les principals festes majors amb correbous del territori, com ara Amposta, Deltebre o la Ràpita, es programen habitualment al juliol i l’agost i totes s’han suspès pel coronavirus, tot i que Albiol matisa que “les decisions s’han pres sense passar pel plenari municipal i caldria veure quina és la seua validesa”. També les orquestres s’han queixat de la suspensió unilateral d’actes festius sense respectar en cap mesura contractes ja signats.
 

Contra les ajudes a les ramaderies
Les penyes, que han presentat als ens locals mocions de suport a les ramaderies de braus, també estan negociant possibles ajuts de part de la Diputació de Tarragona, tot i que recentment la plataforma Prou Correbous ha rebutjat amb contundència que les administracions públiques ajuden econòmicament les ramaderies de bous afectades per l’aturada. Consideren que seria “un escàndol destinar més diners a les ramaderies de braus” i proposen “eliminar les quantioses partides pressupostàries anuals” per a les festes amb bous i destinarles a pal·liar els efectes de la crisi econòmica de la Covid-19.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + = 12

Últimes notícies