HomeSocietatLes penyes taurines porten als ajuntaments una moció de suport a les...

Les penyes taurines porten als ajuntaments una moció de suport a les ramaderies de braus

L’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebreha impulsat un text que, a través del front d’alcaldes favorable als correbous i dels partits polítics que en alguna mesura hi prenen part -ERC,Junts per Catalunya, PSC i fins i tot Movem Terres de l’Ebre-, farà arribar als ajuntaments ebrencs en forma de moció per a reclamar a les administracions superiors que donen suport al sector de les ramaderies de braus, especialment castigat per la suspensió dels correbous amb motiu de l’emergència sanitària, per a evitar la desaparició d’unes explotacions ramaderes que tenen les festes amb bous com la principal font d’ingressos.

Noranta euros per animal

“Els ingressos de la immensa majoria dels actes amb bous no es podran realitzar, però les despeses d’alimentació, manteniment i cura del sanimals es mantindran íntegres”, constata la moció, que demana al Govern de la Generalitat de Catalunya que cree una línia d’ajuts per a l’alimentació del ramat de bous braus i la seua atenció sanitària, pe run import de 90 euros per animal tant si està o no destinat als festejos taurins. També es reclama concretament al Departament d’Agricultura i Ramaderia que estudie ajudes als criadors de braus “per a evitar que a causa d’este any d’inactivitat s’haja de decidir enviar animals a l’escorxador” i al de Territori, que habilite ajuts en concepte d’atenció veterinària i productes farmacològics. En la mateixa línia, la moció reclama al Departament de Cultura línies d’ajuts cap al sector taurí en general, ja que “la festa dels bous és una de les expressions culturals que més afectació han tingut per la crisi”. El text demana igualment a la Diputació deTarragona que convoque subvencions a les explotacions ramaderes de la província i al Govern espanyol, que suprimisca el pagament de les quotes d’autònom o active la seua devolució, des del moment en què es va decretar l’estat d’alarma fins que finalitzen les limitacions a les celebracions taurines. La moció es tanca amb una última petició: que el sector del bou, com fins ara i a diferència del que han reclamat els col·lectius antitaurins, s’incloga dins de totes les mesures genèriques de suport adoptades pel Ministeri de Cultura.La moció reivindica també el valor sostenible de la ramaderia extensiva i el patrimoni genètic que suposen els braus de les ramaderies catalanes i ebrenques. El sector recorda que a Catalunya -amb set ramaderies autòctones- i especialment a les Terres de l’Ebre, hi havia previst exhibir enguany 1.600 animals en fins a 500 actes taurins, i que les limitacions sanitàries continuen impedint ara per ara obtenirne l’autorització.

Suspensions “prematures”

En este sentit, el president de l’Agrupació de Penyes, Santi Albiol, s’ha mostrat crític davant del que considera una suspensió prematura, en alguns casos a dos o tres mesos vista, dels actes taurins de les festes majors. “Creiem que s’han pres decisions amb massa anticipació, quan estàvem treballant conjuntament amb la Delegació del Govern per a articular una alternativa que permetés, per exemple, canviar la data tradicional dels correbous”, ha revelat. També ha posat l’accent en el fet que l’impacte més potent de la crisi al sector pot arribar l’any que ve. De fet, la moció esmentada també remarca que “la desaparició dels actuals ramaders suposaria que molts municipis en un futur no puguen contractar estos serveis i en el cas de poder-ho fer els preus serien molt elevats per l’escassa oferta”.

Al ple de Deltebre

Un dels primers ajuntaments que aprovarà previsiblement la moció serà Deltebre, on el grup d’Enlairem Deltebre al govern, a través del seu regidor responsable del sector primari Robert Bertomeu, ja ha anunciat que la portarà al proper plenari: “Ens hem de posar al costat de les ramaderies, que malauradament necessitaran petites ajudes”. Al seu torn, en declaracions al programa radiofònic L’Ebre al dia, l’històric ramader Pedro Fumadó, lo Xarnego, reivindicava el sacrifici dels ramaders a l’hivern per a poder fer els correbous a l’estiu i com esta recompensa ha quedat tallada. També expressava que per als que s’han criat entre bous,com és el cas, és “dur i pesat have rde portar els animals a l’escorxador per necessitat quan ja has fet la selecció dels braus”.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

85 + = 90

Últimes notícies