HomeSense categoriaLes residències de gent gran de les Terres de l’Ebre que no...

Les residències de gent gran de les Terres de l’Ebre que no tinguen cap positiu reprenen les visites

EDICIÓ PAPER // Els usuaris dels centres residencials de les Terres de l’Ebre poden tornar a rebre els seus familiars, després que el Departament de Salut anunciés el passat 5 d’agost que restringia les visites, els ingressos i les sortides de curta durada i cap de setmana a les residències de gent gran del Baix Ebre, el Montsià i la Ribera d’Ebre arran de l’aparició de diversos brots de coronavirus. Esta mesura contrasta en l’índex de rebrot del territori, que s’enlaira este dijous als 220,02 este dijous, i el nombre de casos confirmats continua incrementant-se. Quant a residències, des del passat 10 d’agost fins ara només s’han confirmat tres casos nous de coronavirus. 

Així doncs, des d’esta setmana es poden reprendre les visites familiars, en aquelles residències ‘verdes’, és a dir, sense cap cas de coronavirus, i sempre que es complisquen dos requeriments. Els familiars han d’entregar el document de declaració responsable que li facilitarà la direcció de la residència, en què han d’indicar si tenen febra, tos, ofec, si han estat en contacte amb algun malalt diagnosticat o amb simptomatologia; cada usuari només pot rebre una única visita d’un familiar per diaamb una durada màxima d’entre 30 i 45 minuts, i sempre s’han de complir totes les mesures de protecció. 

Durant este temps en què les visites han quedat restringides, només s’han pogut fer sortides superiors a les tres setmanes, tot i que cada centre podia considerar permetre’n de curta durada en casos excepcionals i acompanyats de cuidadors. Tots aquells usuaris que tornen a la residència després d’una sortida superior a les tres setmanes, s’han de fer una prova PCR i estar en aïllament 14 dies, per tal d’adaptar-se a les mesures de protecció com si es tractés d’un nou ingrés. 

També s’han permès aquelles visites en casos d’urgència o necessitat justificada per a preservar el dret d’acompanyament al final de la vida. Al llarg del mes d’agost, a l’interior de les residències, s’han creat unitats de convivència estables d’entre 15 i 20 persones i s’ha suspès l’activitat dels centres de dia de gent gran.

Salut ha indicat que continuen suspesos els ingressos a excepció de les urgències socials i provinents de centres d’atenció intermèdia i hospitals. A més, els professionals que s’incorporen de les seues vacances s’han de fer les proves PCR si han estat fora més de tres setmanes. 

Tot això en una setmana en què l’ONG Metges Sense Fronteres ha denunciat en un informe la gestió de les residències durant la pandèmia de la Covid-19. Segons l’organització, es va abandonar la gent gran a les residències. A més, els experts també apunten que l’impacte psicològic, emocional i el deteriorament cognitiu i físic que la gent gran ha viscut durant el confinament es fa difícil de revertir. I a això, se’ls suma el deteriorament per la falta d’estímuls familiars durant els períodes en què es restringixen les visites. En este sentit, el president de la Societat Catalana de Geriatria ha apuntat que es poden desencadenar problemes de trastorns de conducta, ansietat, depressió o tristor. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies