L’estat del món (38)

El Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, (IPPC), ha elaborat a principis d’agost, per mandat de Nacions Unides, un informe sobre el canvi climàtic. Està format pels científics més experts sobre aquesta qüestió, així que els governs haurien de fer-ne cas i actuar en conseqüència.

L’informe és molt clar amb les seves conclusions: el culpable del canvi climàtic és la humanitat i cal actuar de manera immediata i contundent. El secretari general de l’ONU adverteix que aquest informe és “un codi roig” per al món.

Com que no estem reduint les emissions de CO2 a l’atmosfera, degut a l’ús del petroli, el gas i el carbó, les temperatures globals van augmentant i, segons els experts, això farà que els fenòmens extrems, com ones de calor, sequeres, pluges torrencials, inundacions i incendis forestals, siguin més intensos i freqüents. Com a mostra recent, tenim les dramàtiques escenes amb morts produïdes a Alemanya, Canadà i la Xina que hem pogut veure a les notícies.

Alguns dels efectes del canvi climàtic ja no tenen solució, com la desaparició d’algunes glaceres, per exemple, les espanyoles pirenaiques que ja no tornarem a veure més. Però encara estem a temps d’evitar els pitjors efectes si reduïm en deu anys a la meitat les emissions atmosfèriques. Per això, hem de deixar de cremar els combustibles fòssils i utilitzar les energies renovables que no contaminen i són més barates. És una vergonya l’abús que patim en els preus de la llum, la benzina i el gas.

El proper 24 de setembre tindrà lloc una vaga general mundial pel clima. Tothom hem de sortir al carrer per a defensar el planeta i pressionar els governs a actuar ja d’una manera contundent. Tots junts hem de poder amb els poderosos que s’oposen als canvis perquè només pensen a mantindre el poder i els beneficis.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 56

Últimes notícies