L’estat del món (41)

La disminució del ritme d’extracció del petroli i del gas, amb una apujada brutal dels preus, així com d’altres recursos, no fa més que posar en evidència la bogeria que suposa una economia capitalista basada en el creixement infinit que esgota els recursos. Això no ho tenen en compte les elits cegades per l’únic objectiu d’obtenir més i més beneficis. L’últim informe de Greenpeace denuncia els “beneficis immorals” de les petroleres des que va començar la guerra d’Ucraïna, estem parlant de més de 3.000 milions d’euros “extraordinaris” deguts al sobrecost del dièsel i la gasolina, mentre les persones sofreixen els preus rècord en les gasolineres.

30Els científics ja fa anys que ens diuen que aquest ritme econòmic és insostenible, que el planeta té els seus límits i que ens trobem ja a la vora del precipici. Però els governs, en comptes d’unir-se i prendre mesures globals per acabar amb la contaminació i la pobresa, continuen deixant-se portar per la inèrcia del sistema, competint entre ells.
Mai com ara la humanitat i el planeta han estat tant en perill d’extinció, i és urgent canviar de model econòmic, vivint d’una manera més senzilla i natural sense tant de consumisme.

Hem de substituir el materialisme que ens porta infelicitat, tensió i estrès per una espiritualitat que doni sentit a la vida; més compartir els recursos del planeta i menys competir. Ens trobem immersos no tan sols en una crisi econòmica, sinó en una crisi espiritual que fa que no reconeguem la unitat que forma la humanitat.

Hem de comprendre la verdadera situació en què es troba la Terra i que només un canvi radical evitarà el desastre. Actualment el 80 % de la riquesa mundial està en mans d’un petit nombre de famílies poderoses que contemplen com les dues terceres parts de la humanitat són pobres. Mentre augmenten cada cop més les despeses dels països en armament, 35.000 nens moren cada dia de fam en un món on abunden els aliments. Només una justa i equitativa distribució de la riquesa mundial farà possible la pau que tots desitgem.

El temps s’està acabant, i tan sols una transformació de totes les estructures i organismes per tal que mirin pel bé comú evitarà el desastre al qual estem abocats en aquest moment. Hem d’actuar ja!

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 23

Últimes notícies