HomeOpinióManel de la Vega: Despoblament, emergència territorial

Manel de la Vega: Despoblament, emergència territorial

Les Terres de l’Ebre van perdre un total de 13.233 habitants durant el període 2011/2018, un 7% del total la població. Aquestes dades evidencien que les polítiques de desenvolupament rural on la despoblació és més accentuada, no han estat efectives durant els darrers anys.Aquestes pèrdues es registren als municipis petits de base agrícola i en poblacions mitjanes d’estructura social.

Els pressupostos generals presentats per la legislatura i el govern de Pedro Sánchez, tombats pels partits independentistes amb representació al Congrés; incloïen la creació d’Oficines d’Informació i Acció contra la despoblació. La posada en marxa d’aquestes oficines es desenvoluparia a través d’un conveni subscrit amb les entitats locals impulsores i la respectiva comunitat autònoma.

Al marge d’aquestes propostes; el passat 29 de març de 2019, el Consell de Ministres va aprovar un acord per fer front a la regressió demogràfica que pateixen moltes comarques d’Espanya com és el cas de les ebrenques. Aquest acord es basa en tres línies d’actuació. En primer lloc, afrontar la despoblació, a través del desenvolupament de noves activitats econòmiques i afavorir l’assentament al medi rural. En segon lloc, treballar amb projectes que garanteixin la residencia al territori de famílies amb fills/es, donar suport als joves amb la creació de programes per al desenvolupament socioeconòmic i facilitar la tornada de espanyols que estan a l’estranger. I en tercer lloc, gestionar els efectes de la població flotant, molt important per saber quants habitants estan censats al nostre territori.

Segons dades publicades per l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT) corresponents al període 2015, la demarcació ebrenca, no superavaels 13.000 euros de renda per habitant, molt per sota de la mitjana catalana, que es situa en 16.800 euros. I es que la crisi, va suposar la marxa de moltes empreses i el despoblant dels nostre municipis.

Per això, l’acord aprovat pel consell de Ministres, pretén dissenyar els eixos per combatre las despoblació amb línies d’actuació on hi estan presents 80 mesures referides a joves, dones, atenció a la població rural, emprenedors, turisme, implantació de l’Administració al territori i activitat econòmica.

Els debats sobre els símbols, continuen essent una vegada més, els grans opositors a combatre les polítiques de desigualtat social i fomentar les bases d’un projecte que garanteixi la igualtat d’oportunitats i el lliure exercici dels drets de la ciutadania a tot el territori.

El no als pressupostos, ha suposat que s’hagin endarrerit les mesures propostes pel govern de Sánchez, que podrien reactivar-se, si els socialistesaconseguissin el mandat a les properes eleccions al govern d’España. Res està perdut.

Opinio eleccions municipals 2019
Opinio eleccions municipals 2019
26M Opinió eleccions municipals 2019
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies