HomeSalutMés de 2.750 hospitalitzacions per covid a l’Ebre en dos anys de...

Més de 2.750 hospitalitzacions per covid a l’Ebre en dos anys de pandèmia

El 13 de març de 2020 es confirmava el primer pacient infectat de covid-19 a la Regió Sanitària Terres Ebre, una quinzena de dies més tard que se’n detectés el primer cas a Catalunya, el 25 de febrer.

Tot i que en un primer moment, responsables de l’Agència de Salut Pública aventuraven que no hi hauria gaires contagiats a les Terres de l’Ebre, en dos anys, a la Regió Sanitària Terres Ebre, s’havien confirmat, fins dilluns passat, 46.780 contagis de coronavirus i s’havien lamentat 245 defuncions.

Per contra, la campanya de vacunació iniciada a finals de 2020 ha avançat a bon ritme. El 14 de març s’havien administrat 363.864 dosis i s’havia assolit una immunització del 78,2% de la població amb pauta completa, amb l’aplicació, en un 47,6 %, de la dosi de record. Bona part de la gent no l’ha rebut perquè ha passat la malaltia durant esta sisena onada.

En el transcurs de tota la pandèmia, el màxim nombre de contagis confirmats es va produir el 19 de gener de 2022 -durant la sisena onada- en què es van notificar 884 positius a Terres de l’Ebre.

Les proves diagnòstiques han sigut l’element clau en la detecció de la malaltia, tot i que, si la capacitat de realitzar proves diagnòstiques ha estat un dels reptes constants durant la pandèmia, es va produir un desbordament durant la recent sisena onada que va impossibilitar fer el seguiment de molts contactes estrets i que va encomanar-ne el control a la responsabilitat individual de les persones.

L’accessibilitat als TARs en farmàcies va ser un pas endavant en este sentit, tot i que, si més no en el cas de la variant òmicron, la fiabilitat de les proves ha estat molt per sota de les necessitats. Pel que fa a les dades oficials del sistema de salut, en els darrers dos anys s’han dut a terme, a la regió, més de 400.000 testos -PCR (246.807) i TAR (168.293)- amb una positivitat mitjana del 9,02 %. L’edat de les persones positives a les Terres de l’Ebre ha variat en el transcurs de la pandèmia, en què la mitjana se situa en 38 anys.

Ara per ara, el 52,20% de les persones contagiades han sigut dones. Pel que fa als equips mòbils a l’atenció primària, des de l’inici de la pandèmia les Terres de l’Ebre han disposat d’una Unitat de Recollida de Mostres que està integrada per personal d’infermeria, fisioterapeutes (habilitats per a fer PCR), tècnics de cures auxiliars d’infermeria (TCAI) i personal de gestió i servei que han dut a terme els cribratges massius, els cribratges escolars, els cribratges a residències i els cribratges poblacionals per tal de descongestionar al màxim als equips d’Atenció Primària.

 

Fins a 25 pacients a l’UCI

Una de les actuacions més destacades en estos dos anys ha sigut el desplegament sense precedents de la campanya de vacunació, iniciada el 27 de desembre de 2020 amb l’administració de les primeres dosis de Pfizer, en el cas de Terres de l’Ebre.

A través d’equip mòbils i de punts de vacunació poblacional, s’ha articulat una xarxa coordinada d’ampli abast. Pel que fa a la incidència hospitalària, fins al febrer del 2022, els hospitals de la Regió Sanitària Terres Ebre han registrat 2.759 ingressos per coronavirus.

D’estos, 318 han estat derivats a les unitats de crítics i semicrítics, la qual cosa representa l’11,52 % de les hospitalitzacions. En el conjunt de la pandèmia, el dia de més ocupació de pacients covid va ser el 24 de gener de 2021, quan hi havia un total de 104 persones ingressades entre tots els centres de la regió, 16 de les quals es trobaven en una situació crítica.

El dia amb la màxima ocupació de pacients crítics i semicrítics va ser uns dies després, el 2 de febrer de 2021, amb 25 llits ocupats per pacients covid-19. Les dades, que reflectixen el pic de la pressió assistencial, són, per tant, de fa un any, i no pas de l’última onada, que és la que va tenir una tendència molt més desbocada de contagis. S’inferix, per tant, en este sentit, l’efecte alleugeridor de les vacunes i de la menor virulència de la variant òmicron, ja que una pressió hospitalària proporcional al nombre de contagis hauria desbordat completament el sistema.

A l’atenció primària, els professionals s’han convertit també en una peça fonamental en la lluita contra la pandèmia. Una mostra de la tasca duta a terme és que des del mes de març del 2020 i fins a l’actualitat els CAP ebrencs han fet 266.689 visites relacionades amb la covid. Joan Nin, gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre, vol destacar “l’esforç i l’enorme implicació que han tingut i que seguiran tenint tots i cadascun dels professionals de la salut, des d’administració fins a hospitalaris, passant per atenció primària o sociosanitària”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 11

Últimes notícies