HomeEducacióMig segle d’escoles agràries

Mig segle d’escoles agràries

L’any 1972, fa cinquanta anys, el Ministeri d’Agricultura va obrir diverses escoles agràries quan encara no hi havia competències autonòmiques, una d’elles, amb una delegació a Tortosa i l’altra a Amposta, que amb el temps va acabar absorbint la capital del Montsià. En el seu inici, no oferien formació reglada, i eren un servei de suport a la pagesia de la zona i per a fills de pagesos que volien seguir el llegat i s’havien d’adaptar als canvis en la forma de cuidar el camp i aplica-hi les noves maquinàries.

Pel centre d’Amposta han passat més de 25.000 alumnes. Actualment, oferix formació contínua i dos cicles formatius, un grau mitjà de tècnic/a en producció agroecològica, implementat fa cinc anys, i un de superior en paisatgisme i medi rural, ambdós centrats en el tracte del camp, a diferència de l’altra escola agrària de les Terres de l’Ebre, la de Gandesa, amb estudis de les indústries agroalimentàries del ii de l’oli, i el que estrenen el pròxim curs, de producció d’oli i vi, cursos sobre el tracte posterior del producte que s’extreu del camp.

Amb cinquanta anys a l’esquena, l’escola agrària ha vist evolucionar la tecnologia aplicada a la pagesia, a més dels canvis en els tractaments i, per l’altra part, les diferents formes acadèmiques d’ensenyar l’alumnat, especialment quan als inicis no eren estudis reglats i amb els anys s’ha professionalitzat el sector.

L’actual director, Lluís Chavarria Aragonés, reconeix que “s’ha professionalitzat molt, i per a ser un bon professional del camp hi ha la necessitat de moltes altres competències que a casa no es poden transmetre, la part acadèmica”, a més, en els trenta-sis anys que porta a l’escola ha vist que “la professió de pagès era molt majoritària a les Terres de l’Ebre, però actualment ha disminuït moltíssim la població dedicada a l’agricultura”, tot i que els avenços tecnològics faciliten la gestió del camp. “Abans era molt sacrificat, era una faena de dilluns a diumenge sense horaris. Això no es correspon amb l’actualitat, creiem que es pot exercir d’una manera molt digna, amb horaris i hi ha un bon reconeixement”.

A més, una eina clau de l’Escola Agrària d’Amposta és la formació contínua que oferix cursos per a mantenir el contacte amb l’alumnat que es vol actualitzar. De fet, és l’escola agrària que oferix més formació contínua de tot Catalunya. A més, com en tota formació professional s’inclouen visites a explotacions agràries per a conèixer de primera mà la realitat del sector de la forma més pràctica, especialment en la introducció al cultiu ecològic tan vigent en els últims anys.

Més enllà de l’aprenentatge, l’escola ha sofert altres canvis, com que disposava d’una residència que va acabar tancant amb la millora del transport públic, així com del privat, cosa que permet a l’alumnat poder anar diàriament a l’escola, i la reducció de l’alumnat que es quedava al menjador, que ha passat d’unes 100 persones a 60 actualment.

 

Festes d’aniversari

Pel que fa al cinquantè aniversari, el pròxim 27 de maig es farà un acte conjunt de totes les escoles agràries de Catalunya, 14, en l’actualitat, a Alfarràs (Lleida), l’escola agrària més important, ja que allà hi havia el cap del Servei d’Extensió Agrària del Ministeri d’Agricultura. Mentrestant, l’Escola Agrària d’Amposta, que també participarà a Alfarràs, està preparant la seua celebració particular per al mes de juliol.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 83 = 84

Últimes notícies