HomeNecrològicaMor als 97 anys Santiago de Santiago, l’autor de la vintena d’escultures...

Mor als 97 anys Santiago de Santiago, l’autor de la vintena d’escultures dels Jardins del Príncep de Tortosa

Dissabte passat, 4 de febrer, va morir el prestigiós escultor Santiago de Santiago, als 97 anys, al seu domicili de Madrid.

Nascut a Navaescurial (Àvila), l’escultor té una immensa obra repartida per tot el món, i ha dixat immortalitzats des de bustos de la família reial, passant per actors o cantants -com Lola Flores, Carlos Gardel i el tenor Alfredo Kraus-, pintors -com el de Francisco José de Goya per al Museu Puixkin de Moscou (Rússia)- fins a escultures de persones anònimes. La seua obra va arribar a les comarques ebrenques, ja que és l’autor de les 23 escultures que hi ha, a l’aire lliure, als Jardins del Príncep de Tortosa, inaugurats el 1991 per l’aleshores príncep Felip, i d’aquí el nom de l’espai verd. L’Ajuntament de Tortosa i també l’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, van lamentar este dilluns la mort de l’escultor a través de les xarxes socials, i van recordar la figura de José Celma Prieto, que va permetre disposar d’estes obres a Tortosa.

Foto: Arxiu

De Santiago va fer la carrera de Magisteri i va començar la d’Enginyeria, però la seua afició per l’escultura va portar-lo a dixar estos estudis i a investigar el terreny artístic, i va passar hores i hores a l’Institut Anatòmic Forense representant cadascuna de les articulacions, ossos i músculs dels cadàvers. Tot i que és considerat un autodidacte, va realitzar cursos d’escultura a França, Itàlia i al Marroc, i, també, d’anatomia.

La seua primera exposició va ser el 1959 a Madrid, i tres anys més tard va presentar part de la seua col·lecció a París. A la dècada dels seixanta va assolir un gran èxit i prestigi, i als setanta ja havia creat més de 2.000 obres en fusta, marbre, pedra calcària, argila i pedra volcànica.

Durant la seua trajectòria ha exposat als Estats Units, a Mèxic, a la Xina i al Japó, on va ser guardonat amb el Premi Especial de l’Exposició Internacional Gran Premi Kotaro Katamura per L’amor salva; i té repartides escultures per Dinamarca, el Japó, Rússia, la República Txeca o Grècia, entre d’altres, però, especialment, a Espanya. De Santiago va rebre la Creu Militar amb distintiu blanc de primera classe i la medalla al Mèrit en el Treball, entre d’altres reconeixements.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 43

Últimes notícies