HomeSense categoriaMovem Terres de l’Ebre reclama mesures concretes per a protegir el Delta...

Movem Terres de l’Ebre reclama mesures concretes per a protegir el Delta en les seues al·legacions al pla de conca

TERRES DE L’EBRE // Movem Terres de l’Ebre presentarà esta setmana unes al·legacions al Pla Hidrològic de  Conca de l’Ebre amb les quals es reclamen en línies generals, mesures concretes per  tal de protegir el Delta i per corregir problemàtiques més genèriques que també tenen  impacte en la qualitat dels recursos hídrics. Els coordinadors de Movem Terres de l’Ebre,  Eva Amposta i Jordi Jordan, han presentat avui en roda de premsa les línies generals  de les al·legacions, que seran enviades esta mateixa setmana a la Confederació  Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). 

Les al·legacions que presentarà Movem es poden dividir en dos grans blocs. En el  primer s’hi insereixen les al·legacions relacionades amb la contaminació urbana i de la  indústria i sobre l’impacte de l’agricultura i la ramaderia en la contaminació difusa. “Són  al·legacions que pretenen abordar aspectes de gestió més integral del territori i que  afecten la supervivència de les masses d’aigua”, ha explicat Eva Amposta. Així, davant  el fet que, segons el pla, un 7 per cent de la població de la conca ebrenca queda fora  del tractament d’aigües, Movem Terres de l’Ebre reclama que tots els nuclis i indústries  tinguin depuradores i plantes de tractament encara que sigui de tipus secundari, que  s’implanti un Pla de Sistemes Naturals de Depuració als petits nuclis de població o que  es posi més èmfasi en l’aplicació de sancions i inspeccions per reduir abocaments.  

Pel que fa als impactes de l’agricultura i la ramaderia, les al·legacions consideren excessives les 906.000 hectàrees de regadius i les 2.093.057 unitats de ramaderia  quantificades al pla de conca. I per això es reclama la suspensió de noves implantacions,  la reducció de les ramaderies actuals i un pla per reconversió; un altre pla per a  implementar pràctiques agrícoles menys intensives de fertilitzants, pesticides, recs  controlats i un foment de l’agricultura ecològica; a banda d’un pla de protecció i  recuperació dels aqüífers contaminants. 

 

Ordenació i control hidràulic de l’Ebre 

Pel que fa al segon bloc de les al·legacions, es centren en les qüestions de l’ordenació  i control hidràulic del riu Ebre. En aquest aspecte, Jordi Jordan ha afirmat que Movem aposta per “la democratització de la gestió del riu”, amb la reivindicació de la reversió de  concessions d’embassaments i minicentrals que estiguin mal atorgades, amb  pròrrogues irregulars o en situació de finalització. “Defensem que les noves concessions  siguin de gestió pública directa o amb entitats econòmiques i socials vinculades al  territori”, ha detallat.

Davant la qüestió del cabal ecològic, es reclama que el Pla Hidrològic de Conca tingui  en compte la incidència del canvi climàtic i les conseqüències que se’n deriven i que es  recullen en el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático 2021-2030, un  document elaborat pel mateix govern espanyol. A més, es reivindica que el pla de conca  no es quedi només en el compromís de fer estudis o informes, sinó que adopti mesures  concretes sense necessitat d’haver d’esperar a un nou Plan Hidrológico Nacional. Per  això Movem reclama que s’acordi d’immediat un nou cabal ecològic que estigui adaptat  als impactes del canvi climàtic. 

I, pel que fa a mesures concretes de protecció del Delta de l’Ebre, les al·legacions que  es presentaran reclamen implementar un pla de recuperació de mobilització de  sediments, que no es pemetin nous transvasaments i que es comenci a planificar la  reducció del minitransvasament a Tarragona, seguint, tal i com va reclamar dissabte  passat la Plataforma en Defensa de l’Ebre, l’esperit del Pacte del Ter. Finalment, Movem  demana de nou la reactivació de la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre,  com un “òrgan plural entre administracions, la comunitat científica i els moviments  socials en defensa del territori”

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 37

Últimes notícies