HomeEntrevistes“No hem sigut prou conscients del que tenim”

“No hem sigut prou conscients del que tenim”

Pregunta: L’Associació d’Amics dels Castells i del Nucli Antic de Tortosa fa 25 anys.

Resposta: És gratificant perquè vol dir que hi ha vida a l’entitat. Quan es va fundar jo ben just tenia dos anys. Això va ser l’any 95 i la primera diada popular va tenir lloc el 96. Per això ens agafem el curs 2020-21 per a celebrar l’efemèride. Volem organitzar visites mensuals obertes a diferents fortificacions de Tortosa i visites patrimonials a altres municipis.

P: D’on li ve la sensibilitat envers el patrimoni històric?

R: A casa sempre m’han ensenyat el patrimoni de Tortosa. Vaig aprendre a caminar a la plaça del Rastre i de menut caminava amb ma iaia i mons pares pel nucli antic. M’encanta fer-ho. Hem viscut sempre al centre de Tortosa i m’ha envoltat gent vinculada a l’entitat. Jo ara porto dos anys i estos 25 anys els complim en un moment incert de pandèmia, però s’han de celebrar.

P: L’edició del 2020 de la revista anual de l’associació també serà per força especial.

R:  No n’hi ha 25, de revistes, però en portem una vintena. Alguns anys s’han tractat alguns temes concrets, com el call jueu, les muralles, el patrimoni hidràulic de Tortosa, i en altres s’ha parlat del patrimoni en general, des de diferents vessants, de Tortosa i també des de fora. Enguany hi col·laborarà gent que ha tingut relació amb l’associació en estos 25 anys i la presentarem abans que s’acabe l’any. Totes les revistes es poden consultar també en format digital al blog d’Amics dels Castells.

P: Que hi haja gent jove a càrrec d’una entitat diguem que historicista és positiu?

R: La majoria de la gent de l’entitat és gent jove. L’esperit sempre hi és, però quan ets jove tens més ganes de fer coses i de canviar el món i de fer-ho tot. Després fas el que pots i arribes on arribes. La idea dels projectes dels darrers anys ha estat ‘com gent més jove, millor’. Hem arribat als més menuts, amb projectes adreçats a alumnes de primària i de l’ESO que han demostrat tenir espurna i fusta de futurs presidents o presidentes d’Amics dels Castells.

P: Com ha evolucionat la manera d’entendre l’associació?

R: Cada època i cada president han tingut el seu què, les seues inquietuds i les seues idees: Víctor, Andrés, Carlos, Alons, Xavi, Jordi, Ramon i jo mateix. Més enllà de la pinzellada de cadascú, en funció del gust o de la formació, l’essència del patrimoni a la part antiga de la ciutat tothom l’ha volgut reivindicar. L’objectiu inicial van ser els castells, com a element molt singular de Tortosa i també de les Terres de l’Ebre, però després es va estendre a tot el patrimoni en general, perquè tampoc hi ha ningú més a la ciutat que s’ho agafe d’esta forma més romàntica i alhora com a grup de pressió.

P: Com valora la situació actual del patrimoni tortosí?

R: Sempre hi ha coses positives, però en general, sense anar en contra de ningú, durant estos 25 anys les diferents administracions responsables haurien pogut posar la tercera velocitat, en lloc d’anar en punt mort o en primera, i potser avui ja tindríem 4 dels 6,5 quilòmetres de muralla arranjats. Estos sis quilòmetres i mig són un patrimoni únic a nivell català, espanyol o internacional. Natros el vam presentar com a candidat als tresors de la Capital de la Cultura Catalana 2021 i va guanyar àmpliament. Esperem que la capitalitat siga un impuls important per al patrimoni. Les inversions en cultura sempre et fan guanyar.

P. Creu que el patrimoni no ha estat mai ben bé una prioritat?

R: Penso que no. Quan arriba l’hora de la veritat, sempre hi ha una excusa. I al nucli antic està bé que es posen equipaments, però hi ha d’haver gent vivint. S’han dixat perdre moltes dècades. Potser els tortosins hem tingut poca consciència del que teníem i l’administració ho ha potenciat poc. I fa falta que els polítics passegen pels carrers i pel territori.

P: I això encara té solució? Vostè aniria a viure a segons quin barri?

R: Reconec que no. Pot arribar a fer por anar a segons quins carrerons, tot i que em dol dir-ho. El que pot fer l’Ajuntament és intentar rehabilitar immobles i facilitar que hi vagen a viure parelles jóvens. No entenem que es faça un edifici nou de 14 pisos a l’entrada de Tortosa  quan hi ha edificis caient al nucli antic.

P: Alguna reclamació més?

R: Amb poca inversió es podria si més no condicionar l’espai de fortificacions com Tenasses, del Bonet, Orleans o les Avançades de Sant Joan. Controlant i netejant la vegetació es pot evitar que caiga una paret.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies