HomeSocietatÒmnium Terres de l’Ebre tancarà el 50è aniversari el dia 16 al...

Òmnium Terres de l’Ebre tancarà el 50è aniversari el dia 16 al Pedrell i ultima un llibre i un documental

Òmnium Terres de l’Ebre tancarà el 16 de setembre, amb un acte a l’auditori Felip Pedrell, el programa d’actes del 50è aniversari de l’entitat al territori, que porta el lema ‘Gràcies a tu, fem 50 anys’.

La gala permetrà fer un repàs de la història de l’entitat, servirà per a homenatjar els fundadors, i comptarà amb els parlaments de Dolors Róo, l’actual presidenta a l’Ebre, i de Xavier Antich, que des de fa uns mesos és el líder nacional de l’entitat. Tot plegat es complementarà amb diversos audiovisuals, incloent-hi parts del documental que ha encarregat l’entitat, i amb la música del Cor de Cambra Tyrichae, que interpretarà peces d’autors ebrencs, com, per exemple, del jove compositor Josep Ollé. També es recitaran poemes de Josep Vergés, Joan Maragall i Cid i Mulet.

Òmnium està tancant la producció d’un documental sobre la història de l’entitat a les Terres de l’Ebre, amb entrevistes als presidents, socis i voluntaris. L’audiovisual, segons va explicar el membre de la junta Màrius Pont, partix del context social i polític del final del franquisme i del període de la Transició per a explicar el recorregut de l’organització fins als nostres dies. El film es presentarà els mesos vinents.

Paral·lelament, el periodista Andreu Caralt està tancant l’edició d’un llibre amb entrevistes i documentació d’arxiu. Els documents es remunten, va recordar Pont, als moviments juvenils prodemocràtics de finals del 60, sota el guiatge de mossèn Manyà, i aporten informació “innovadora” sobre el territori i “de reflexió sobre la lluita nacional”.

De moment, l’acte de cloenda “serà un punt de finalització del 50è aniversari, però també de mirada cap endavant, de futur d’una entitat que engloba les quatre comarques” -va remarcar el comissari de la celebració Josep Maria Prades- i que té uns 3.000 socis a les Terres de l’Ebre.

El setembre del 1971 es va constituir a Tortosa l’embrió de l’actual delegació d’Òmnium Cultural les Terres de l’Ebre, una de les primeres territorials del país. Així, es consolidava al sud del país un grup de treball territorial, d’una entitat transversal creada deu anys abans a Barcelona i formada per la unió de persones que s’aplegaven amb un objectiu comú: defensar, promoure i difondre la llengua, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. “Estos eixos són avui igual de vigents”, va afirmar Róo, que va recordar les èpoques dures de repressió o en què l’entitat no estava “tan de moda” com en la darrera dècada d’efervescència independentista. “L’objectiu és viure 50 anys més al centre dels Països Catalans”, va tancar.

 

Balanç d’un any de celebració

El setembre de l’any passat, Òmnium va donar el tret de sortida dels actes del 50è aniversari durant la inauguració de l’exposició Seixanta anys d’Òmnium Cultural, que es va poder veure al Museu Terres de l’Ebre a Amposta. I és que va ser el 1961 quan es va constituir Òmnium Cultural a Barcelona. Durant este any de celebració també s’ha editat un calendari amb imatges d’edificis modernistes de les Terres de l’Ebre i es va cedir a la ciutat, al Museu de Tortosa, una trentena de quadres heretats del Cercle Artístic de Tortosa, una entitat nascuda el 1948.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

85 + = 95

Últimes notícies