HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catPosant ordre a les finances municipals

Posant ordre a les finances municipals

En aquests dies, la majoria dels ajuntaments ens trobem immersos en l’aprovació de les ordenances fiscals de cara l’any vinent, un moment en què s’està veient de manera generalitzada les dificultats que tenim la majoria de consistoris per equilibrar els números del pressupost del 2024 d’ingressos i despeses en funció de la realitat de cada municipi.

A Tortosa, el govern ja fa dies que advertim que l’escenari és molt complicat, d’una banda, per l’herència a la qual hem de fer front i de l’altra, pels elements externs que també ens afecten com a la resta d’ajuntaments. En aquest sentit, la realitat de Tortosa és que l’últim pressupost aprovat és el del 2022, elaborat a final del 2021, per tant, en un context molt diferent de l’actual. La inflació, la pujada dels interessos bancaris, el cost de l’energia i l’augment salarial dels treballadors fan preveure un increment del pressupost de despeses. Un increment dels tipus d’interès que implicarà passar d’un pagament de 275.000 euros el 2022 a una previsió d’1,1 milions d’euros el 2024; un increment de la massa salarial de prop d’1 milió d’euros; un augment dels costos energètics de 700.000 euros i de la gestió de residus de més de 400.000 euros.

A més, ja hem explicat les dificultats en les quals ens hem trobat: des dels 4 milions de la Clínica TE per fer el pagament final de l’edifici, les pèrdues previstes d’1,8 milions a
l’hospital de la Santa Creu segons un informe auditor extern o les modificacions pressupostàries per fer aportacions extraordinàries de 400.000 euros a Tortosasport o de més de 100.000 euros per a personal per poder tancar aquest any amb números viables.

I si bé és cert que part d’aquesta depesa ja s’ha incrementat enguany cal explicar com s’hi ha fet front. Doncs amb més de 3 milions d’euros del romanent de tresoreria del 2022, que s’ha destinat a pagar la despesa corrent del dia a dia, una situació que durant el 2024 no es podrà repetir, ja que la suspensió de les regles fiscals deixarà de ser efectiva i, per tant, tot el romanent ja no podrà destinar-se a pagar el cost de llum, disparat des de fa mesos, l’augment salarial als treballadors públics, pactat pels agents socials i govern, entre altres partides que pugen d’una manera clara. Un romanent de tresoreria que actualment és de només 35.000 euros, el romanent que aquest govern es va trobar disponible respecte els 4,9 milions d’euros que hi havia a principi d’any.

A més, entre les partides que s’incrementen tenim el cost de la recollida de les escombraries, que puja pel transport dels residus fins a la planta de tractament i la seua gestió, perquè Tortosa continua generant (amb les dades de l’Agència de Residus de Catalunya del 2022) un volum de resta de 9.975 tones, una xifra encara superior a la del 2020 quan se’n van produir 9.281 tones, mentre que la matèria orgànica continua en 1.147 tones, un volum molt similar als dels últims anys; tot i que la xifra global de la selectiva el 2022 es va disparar fins a les 11.266 tones perquè es van incrementar fins a 6.135 tones els residus voluminosos i fusta, mentre que les dades en la resta de fraccions no va millorar. I per llei, els ajuntaments estem obligats a cobrir amb el cost de la taxa d’escombraries el cost d’aquest servei.

Davant d’aquest escenari s’han apujat algunes taxes i impostos, mantenint el màxim de bonificacions possibles com les que afecten les famílies nombroses, les de les plaques solars o també, en la línia del que ens demanen sindicats i entitats, hem anunciat que crearem ajudes a les famílies més vulnerables per pagar IBI o taxa escombraries i revisarem durant l’any vinent el model de pagament d’escombraries, ja que avui dia està obsolet i existeixen diferències als barris que cal corregir.

Aquests increments, de mitjana, seran de 2,75 euros mensuals en el cas de les escombraries i de 4,5 euros mensuals en l’IBI. Xifres que tan prompte puguem revertir en el futur revertirem per tornar a la situació anterior. Tanmateix, cal recordar, que en el cas de l’IBI, estem encara lluny del tipus de gravamen màxim, que és de l’1,197 i que va ser vigent els anys 2012 i 2013, governs amb majoria absoluta de CiU.

Totes aquestes mesures, però, hauran d’anar acompanyades de dos grans eixos més d’actuació: evitar el frau fiscal i, per tant, augmentar inspeccions perquè tothom pagui allò que li toca, ja que no és just que uns paguem i els altres no. I, per altra banda, contenir la despesa i reduir tots els costos possibles amb accions com instal·lar plaques solars en els equipaments municipals per reduir de manera estructural l’encariment de la llum o rebaixar costos, com el manteniment de la font ornamental de la plaça de l’Ajuntament, que és de 40.000 euros anuals, reduint l’obertura només en alguns mesos de l’any. Prioritzem allò que és urgent i bàsic per a la ciutat i garantim la prestació de tots els serveis municipals.

Maria Jesús Vina
Maria Jesús Vina
regidora d’Hisenda de l’Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 38 = 43

Últimes notícies