HomeSocietat“Prou robatoris”: mesures insuficients contra els furts de garrofes a l'Ebre

“Prou robatoris”: mesures insuficients contra els furts de garrofes a l’Ebre

La pagesia que es dedica a la garrofa continua descontenta, ja que no han minvat el nombre de robatoris que patixen a les seues finques. Per això, fa un parell de setmanes, un grup de pagesos de garrofes van crear un grup de WhatsApp per a abordar la problemàtica dels robatoris, majoritàriament del Baix Ebre i Montsià.

El grup ha passat dels 200 membres, i tots ells es van citar este passat dilluns a Santa Bàrbara per la impotència de veure com es queden sense el fruit que tant el costa cuidar i que, en alguns casos, els permet contrarestar els baixos preus d’altres cultius dels quals s’encarreguen, com el de l’oliva, que preveu una campanya no gaire bona. Així, a la plaça de l’alcalde Cid i Cid, més de dos-cents pagesos, a més d’alcaldes i regidors d’Agricultura dels pobles veïns, es van manifestar i van tractar la qüestió per a arribar a aplegar diverses peticions, que el batlle del municipi amfitrió, Antonio Ollés Molias, resumia en el seu parlament: revisar i endurir la llei, ja que els lladres queden impunes i els vehicles utilitzats tornen a utilitzar-se en els robatoris, per la qual cosa s’haurien d’immobilitzar; regular a la baixa o adequar a cada finca les entrades permeses per hectàrea perquè creuen que són excessives; i incrementar els controls al camp i als magatzems. Enguany, la campanya de la garrofa s’ha avançat, per una banda, per la calor, però també per a evitar els furts, de manera que s’han arribat a collir les garrofes verdes.

 

Mesures insuficients

La setmana passada, les cooperatives es van reunir amb la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre.

L’any passat, la Generalitat ja va incorporar l’obligatorietat de demanar la declaració única agrària, DUN, als venedors, per tal d’acreditar la procedència del fruit. Enguany es comprovarà que la producció vinculada l’explotació no siga superior a la real establint un límit de 5.000 quilos per hectàrea de producció màxima estimada, que la pagesia considera excessiva, ja que això podria comportar incloure-hi garrofes robades.

Es tracta d’un “màxim admissible”, que es basa en un càlcul de mitjanes “sensat”, explicava el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvador. “Tota quantitat que la supere entenem que ve de fora de l’explotació”. Si es conclou que s’ha venut fruit per sobre de la capacitat de collita real, s’obrirà expedient sancionador al titular de l’explotació per un possible frau. També s’han intensificat els controls, amb operatius conjunts entre Mossos d’Esquadra i Policies Local, i patrullatge preventiu ordinari de controls de pas simultanis en cruïlles de camins rurals per a detectar persones que presumptament furten garrofes. A més, també s’ha facilitat la denúncia dels furts de garrofes, com el fet que una dotació policial s’adrece a la cooperativa de Santa Bàrbara per a evitar el desplaçament dels pagesos fins a la comissaria.

 

Poques denúncies

Els organismes recorden que és important denunciar tots els robatoris de garrofes perquè els cossos policials tinguen el màxim de dades possible per a actuar amb més eficàcia.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 3 =

Últimes notícies