HomeCrònicaQuaranta anys de premsa comarcal

Quaranta anys de premsa comarcal

Divendres, en el marc d’un acte a l’Auditori, se celebraran formalment els 20 anys de l’aparició del Setmanari L’EBRE resultat de la integració de La Veu del Baix Ebre, Ebre-Informes i Migjorn. Coincidirà amb la commemoració dels 40 anys de la creació de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal, tal vegada la fita més important del procés de consolidació de les publicacions arreu del territori.

 

La premsa comarcal fou i continua sent un fenomen propi de Catalunya. Durant el franquisme, especialment a partir dels anys seixanta, es van anar creant, en capitals comarcals d’arreu del país, dues dotzenes de publicacions, les més importants de les quals depenien del poder d’aleshores (ajuntaments o Falange), però també n’hi havia de sorgides de parròquies, que comptaven amb cobertura legal de l’església o d’entitats culturals.

Amb l’adveniment de la democràcia la proliferació d’estes publicacions fou gran: a finals dels vuitanta se’n comptabilitzaven ja 170, de les quals 11, a les Terres de l’Ebre. A poc a poc va plantejar-se la necessitat de coordinar-les per tal d’optimitzar recursos i fer-se sentir.

El 18 de novembre de 1980 l’entitat Serveis de Cultura Popular va convocar una primera reunió per a representants dels setmanaris considerats més significatius: El Nou 9 de Vic, L’Hora Nova de Figueres, Regio 7 de Manresa, La Revista de Badalona i L’Ebre Informes de Tortosa.

Tot seguit, la Diputació de Barcelona assumí la iniciativa, i el 13 de gener del 1981 convoca una reunió amb una trentena de revistes en què es compromet a finançar la realització d’un congrés de premsa comarcal. També el Departament de Cultura de la Generalitat s’hi involucrava i anunciava la creació d’un servei per a gestionar ajuts econòmics, i altres, per a les publicacions locals. S’avançà molt ràpid.

Entre els dies 15 i 17 de maig, a la casa de colònies de Canyamars, tingué lloc el Congrés de la Premsa Comarcal, amb assistència de representants de 68 publicacions, 5 de les quals, de les Terres de l’Ebre (La Voz del Bajo Ebro, Ebre Informes, L’Aldea, Des dels quatre cantons i La Veu de Flix).

La mesa del congrés la formaren el president i dos secretaris. Jo en vaig ser un, i em tocà dirigir els debats de les ponències i redactarne les conclusions. Al final s’aprova la creació de l’Associació Catalana de la Premsa comarcal i s’elegí una executiva de cinc membres, entre els qual jo també hi vaig ser inclòs.

Mentrestant, la Diputació de Tarragona va voler incidir en el procés, coordinant i oferint ajuts a les publicacions de la província.

Va crear una empresa de serveis que dirigia el reusenc Josep Maria Martí, i va convocar una reunió, el 15 d’octubre de 1981, per als directors de tres publicacions que devien considerar importants (Crònica de Tarragona; Ebre Informes de Tortosa i Revista de Cambrils) i amb representació de l’Associació.

Era evident que al darrere hi havia el joc d’influències polítiques: la Generalitat i la Diputació de Tarragona, de CiU, per un cantó; i la Diputació de Barcelona, del PSC, per un altre. L’Associació, tot presumint d’equidistància, estava més a prop d’esta última.

El 6 de febrer de 1982 la Diputació convocava la primera trobada de la premsa comarcal de Tarragona, en què s’oferirien substancioses subvencions econòmiques, a més de suport tècnic i assessorament legal.

La Diputació va aconseguir, així, una influència directa sobre moltes publicacions menudes de pobles i comarques de la província. Pocs dies abans, el 9 de gener de 1982, s’havia celebrat a Tortosa una trobada de les publicacions de les Terres de l’Ebre amb el director de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, que oferí ajuda, concretament, amb relació a la correcció del català i a l’accés a les campanyes mediàtiques de la Generalitat.

El tema de la premsa comarcal es movia a partir de tres iniciatives: l’Associació creada a Canyamars, la Diputació de Tarragona i la Generalitat. Vaig tenir el privilegi d’estar a l’origen de les tres.

El 30 de juliol de 1982 l’Associació va quedar legalitzada i l’11 de desembre se celebrà a Vic la primera assemblea general per a elegir una nova junta i definir el camí de l’entitat.

Fa tot just 40 anys…, i al llarg d’este temps el nostre setmanari ha estat sempre present als òrgans de direcció. Avui el vicepresident de l’Associació és el tortosí Ximo Rambla

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 28 = 38

Últimes notícies