HomeOpinióQuatre anys, dos mesos i dos dies

Quatre anys, dos mesos i dos dies

Per uns pot semblar el títol d’una pel·lícula, i per a uns altres una sèrie de Netflix.
El relat podria donar peu als dos supòsits, però no, no ha estat ni pel·lícula ni sèrie. Ha estat un cúmul de despropòsits polítics, amb uns únics damnificats: els pacients oncològics ebrencs.

Tot comença quan des del Servei d’Oncologia de l’hospital Sant Joan de Reus i amb el gran suport de la Lliga contra el Càncer, allà el 2004, es reivindica una unitat de Radioteràpia per a les Terres de l’Ebre. Excel·lent lideratge dels Drs. Joan Borràs i Pep Gumà. Trobades amb la consellera Geli i el seu equip. Molts entrebancs però finalment és acceptada. Una unitat satèl·lit sota el paraigües del Sant Joan de Reus s’instal·larà a l’Hospital de Jesús.

Oficialment un sis de setembre del 2008 és inaugurat amb tots els honors l’accelerador. President de la Generalitat, consellera de Salut, alcalde i algunes autoritats del territori. El passeig Mn. Valls acull centenars d’ebrencs. Carpa i escenari per donar la merescuda importància. Fins i tot pica-pica en finalitzar.

Aquell accelerador es va anar fent vell i cada cop més obsolet. Els anys passen per a tothom. La Lliga es felicitava per les xifres: 3.491 pacients tractats i l’estalvi de 82.704 desplaçaments dels ebrencs a Reus. Però La Lliga ja reclamava un nou accelerador, alguns pacients ja eren enviats a Reus, en funció del tipus de tumor.

Disset de maig del 2017. El director dels Serveis Territorials de Salut, Sr. Piñas, en roda de premsa diu, i cito textualment: “podem confirmar que l’hospital de la Santa Creu i La Lliga contra el Càncer tindran un nou accelerador”. Un dels divuit donats per la FAO.

Aquí comença la segona part. Des de La Lliga no parem de reclamar, a qualsevol lloc del territori, el canvi d’aparell. Som cridats a rebaixar el to en les nostres peticions. Ens informen, a alt nivell, de la construcció d’un edifici oncològic, al Verge de la Cinta, amb la instal·lació del nou accelerador, en un termini de dos anys. Abaixem el nostre to en les peticions.
Veiem els dibuixos, que no plànols, però una cosa no ens fa el pes: tan sols hi figura un sol búnquer.

El plenari de l’Ajuntament de Tortosa aprova la modificació del POUM per poder construir l’edifici, que no la signatura de la modificació.

Se’n vol treure profit i davant dels problemes de mobilitat al Verge de la Cinta, es fa la petició oficial des del govern de Tortosa de la construcció d’un pàrquing. En un principi el Departament de Salut ho accepta. Per  entendre’ns millor, el govern tortosí canvia un pàrquing per un aparell per curar el càncer. Mentrestant l’accelerador esperant per ser instal·lat i cada cop més pacients oncològics ebrencs són derivats al Sant Joan de Reus segons el tipus de tumor.

Finalment Salut informa de no construir l’aparcament. El govern de Tortosa canvia el seu posicionament i quasi tres anys més tard pren la decisió d’ubicar l’aparell a Jesús. No cal dir que la Lliga tenia raó.

Un gran aplaudiment al treball callat del físic Manel Artigues i del Dr. David Gómez, fent el calibratge de l’aparell, el més complicat de tot, en un temps rècord.

Aquest dilluns no han fet inauguració oficial, ni president de la Generalitat, ni conseller, ni alcaldessa, ni pica-pica. Potser el remordiment i la gran vergonya per com han tractat la unitat de radioteràpia n’ha estat el motiu. Trist.

Dues preguntes:
Dels divuit acceleradors donats per la FAO, per què l’últim a estar instal·lat ha sigut el de les Terres de l’Ebre?
Per què tan sols per instal·lar un regal han necessitat quatre anys, dos mesos i dos dies?

Francesc Vallespi Cerveto
Francesc Vallespi Cerveto
delegat a Tortosa de la Lliga contra el Càncer. Representant de la Lliga a les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 62 = 66

Últimes notícies