HomeSalutQuinze professionals de la sanitat van patir violència durant l’any passat en...

Quinze professionals de la sanitat van patir violència durant l’any passat en centres de les Terres de l’Ebre

El Col·legi de Metges va registrar, durant el 2022, quinze casos de violència cap a professionals sanitaris en centres de salut de les Terres de l’Ebre. Els casos han augmentat en els últims anys a tota Catalunya i els professionals demanen més protecció i garanties. Segons dades del Col·legi, un 5% dels professionals sanitaris -un de cada vint- ha patit alguna vegada violència mentres exercia i el perfil de víctima més habitual és el de dones i joves.

Les xifres s’han donat a conèixer durant la jornada ‘Violències: una mirada interprofessional’, que va organitzar la Intercol·legial de les Terres de l’Ebre a la seu del Col·legi de Metges de Tarragona a les Terres de l’Ebre. Durant la sessió, el president del Col·legi de Metges a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, Sergi Boada, va destacar que “des de la pandèmia, els sanitaris han passat de ser aplaudits a ser l’ase dels cops”. “La pandèmia, precisament va demostrar que el sistema sanitari té febleses i no funciona com tots voldríem. Els pacients perceben la falta d’accessibilitat i ho paguen amb nosaltres, i no ho podem permetre”, va emfatitzar Boada durant la jornada professional.

El 2022 es va registrar un augment d’un 35% en les agressions a sanitaris en centres del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. “Tot i això, les xifres que tenim són encara la punta de l’iceberg, i hi ha moltes més agressions de les que s’acaben percebent i denunciant”, va subratllar el president del Col·legi de Metges al sud de Catalunya.

Entre les violències cap a professionals sanitaris es comptabilitzen tant els insults, com les amenaces i també les agressions. Precisament, les agressions han augmentat també en els darrers anys, i sobretot per part dels acompanyants dels pacients. “El perfil d’agressor més habitual és el d’un home de més de 60 anys, mentre que el de la víctima sòl ser una dona, professional sanitària i jove”, va recalcar el secretari del Col·legi de Metges a Tarragona i l’Ebre, Manuel Carasol, en la mateixa jornada. De fet, dels quinze casos de violència registrats a les Terres de l’Ebre, nou de les persones agredides van ser dones, mentre que sis van ser homes.

Des del Col·legi de Metges van demanar a les administracions més protecció per als professionals sanitaris i també una millora integral del servei sanitari. “Previsiblement, les xifres creixeran en els propers anys, i no ho podem permetre”, va destacar Boada.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 32

Últimes notícies