HomeSocietatReportatge · El vermut de la Terra Alta torna a estar de...

Reportatge · El vermut de la Terra Alta torna a estar de moda

A Catalunya, ja fa uns anys que el vermut ha esdevingut tendència, especialment, entre les generacions més jóvens. “El vermut ha deixat de ser una beguda fusty [antiga i rància] i s’ha convertit en un dels productes de moda”, descrivia el diari Financial Times. Només cal dixar-se caure per l’Eixample de Barcelona per a adonar-se’n.

La capital catalana -amb permís de Reus- ha esdevingut l’epicentre de les vermuteries, que han enamorat tota una nova generació. Però si això ha estat possible, és perquè els productors del rerepaís (també, els de la Terra Alta) han aconseguit reexplicar el vermut i posar-lo de moda. A casa i al món. Des de Batea, per exemple, el vermut de Casa Mariol o la marca La Madre Vermouth han revolucionat el sector. S’han convertit clàssics moderns, que ara es poden trobar en bars i restaurants dels quatre cantons d’Europa.

Però malgrat que ara semble que molts hispters hagen descobert la sopa d’all, la tradició vermutera acumula molta història. Abans d’esdevenir una beguda de moda i social, el vermut ha estat una beguda clàssica i familiar molt arrelada. A la Cooperativa Agrícola de Gandesa en van començar a elaborar fa noranta anys, sota la marca Terra Alta. A l’època, es va comercialitzar en botelles menudes -botellins- cosa que li va donar molta visibilitat.

La promoció va arribar a ser sonada: els cartells publicitaris es van poder veure als tramvies i a la façana de la plaça Monumental de Barcelona. Es va comercialitzar fins al 1954, quan el celler va vendre la patent a la marca Cinzano. Avui, el vermut Terra Alta de la Cooperativa de Gandesa ha recuperat l’alquímia originada l’any 1932 i es torna a embotellar: una garnatxa blanca, amb notes d’espècies dolces amb tocs d’herbes del bosc mediterrani, mentolades i fresques.

Ara, coincidint amb el norantè aniversari d’aquelles primeres elaboracions, la cooperativa ha decidit dedicar tot un any al vermut. Al juliol celebrarà la Festa del Vermut, que aplegarà vermuts de Catalunya, acompanyats de tastos i tallers, amb un programa de música en directe. A més, a final d’any, un Congrés acollirà tots els actors del món del vermut, des de les universitats, fins als enòlegs, passant per responsables de premis i fires. La trobada inclourà debats sobre l’elaboració i venda de la beguda, i servirà per a retre homenatge al vermut Terralta original de 1932, amb etiqueta del cartellista Àngel Pallarès.

 

Complements culturals i gastronòmics

Les activitats vinculades al vermut es complementaran amb propostes gastronòmiques i culturals de tota mena: esmorzars a les vinyes, audiovisites, tastos i maridatges amb cinema a la fresca, entre altres. A més, este mes d’abril es donarà el tret de sortida al cicle Sis mesos, sis Estrelles, amb set dinars exclusius sota les voltes del celler modernista de l’arquitecte de Cèsar Martinell, amb cuiners amb estrella Michelin de la demarcació de Tarragona entre els quals, Can Bosc i el Rincón de Diego de Cambrils, Les Moles i l’Antic Molí d’Ulldecona, Deliranto de Salou i el Quatre Molins de Cornudella de Montsant.

Oriol Gracia
Oriol Gracia
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

72 + = 74

Últimes notícies