HomeSense categoriaReportatge · Feina de qualitat contra el despoblament a la Ribera d'Ebre

Reportatge · Feina de qualitat contra el despoblament a la Ribera d’Ebre

EDICIÓ PAPER // Cal treballar per a poder oferir feina de qualitat a la Ribera d’Ebre per a generar noves oportunitats i revertir el despoblament. És una de les conclusions conferència que, el passat dimarts -dia 3- va tancar el cicle de conferències Repensem la Ribera, organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i el Consell Comarcal.

La tècnica del Dispositiu d’Inserció Sociolaboral de la Ribera d’Ebre, Roser Molas, va destacar que, actualment, la comarca presenta ofertes de feina en sectors dispersos i sense grans volums de perfils concrets. El 2019, el Dispositiu va gestionar al voltant de 415 ofertes diferents, on es demanava 150 perfils laborals diferents provinents, majoritàriament “d’empreses molt reduïdes que busquen un perfil concret per a sectors diversos”, va detallar Molas. En concret, només nou perfils professionals van demandar més de deu treballadors: el de cambrer/a, ajudant de cuina, monitors i monitores de lleure, gerocultor/a, conductor/a de maquinària pesant, peons agrícoles, caixers o caixeres i metges o metgesses. Moltes d’estes ofertes no eren de llarga durada sinó que eren tasques “temporals o rotatòries”.  

Molas també va subratllar el gran nombre de treballadors temporals que hi ha la comarca “sovint perquè treballen en sector de recol·lecció de fruita a la temporada, o en el vessant industrial treballant en els períodes de recàrrega de la central nuclear d’Ascó”. “Això fa que les persones no siguen considerades a l’atur de llarga durada, però sí que tenen una situació laboral precària”, destaca.

Amb la dispersitat laboral que hi ha a la Ribera d’Ebre, la tècnica en inserció laboral destaca que és una situació “on costa veure on s’han de dirigir les polítiques” que generen nous llocs de feina o nous perfils laborals, ja que “iniciatives com els cursos de formació haurien d’estar encaminats a aconseguir feina que siga atractiva per a la població i professionals que siguen demanats per les empreses”.

En esta situació de forta dispersió i d’incertesa, Molas va destacar que és necessari “treballar per la creació de nous llocs de treball i, sobretot, que siguen de feina de qualitat”. “Sense oferir feina de qualitat, és molt difícil que la gent puga dixar la seua situació actual i venir a la Ribera d’Ebre o que els joves puguen veure atractiu quedar-se al territori per a desenvolupar la seua trajectòria professional”, va concloure Roser Molas. 
 

Repensem la Ribera
La conferència de Roser Molas va posar el punt i final al cicle Repensem la Ribera, organitzat pel CERE i el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre. El cicle ha inclòs vuit ponències sobre el futur de la Ribera d’Ebre, l’economia, la digitalització i el despoblament i han anat a càrrec d’experts reputats en diferents sectors econòmics amb l’objectiu d’extrapolar els seus coneixements al desenvolupament de la comarca. Totes les conferències s’han celebrat de forma telemàtica i es poden recuperar a través del canal de Youtube del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 20 = 21

Últimes notícies