HomeEntrevistesSanti Valldepérez · “La creació d’una Film Office a l’Ebre generaria més...

Santi Valldepérez · “La creació d’una Film Office a l’Ebre generaria més indústria audiovisual i economia auxiliar”

Santi Valldepérez, director del Terres Travel Festival

Torna amb força una nova edició del Terres Travel Festival, el certamen especialitzat en cinema de viatges i audiovisual turístic, amb més d’un centenar de produccions programades de fins a 34 països.

És una programació bastant diversa. S’ha demostrat que la pandèmia, tot i la magnitud del que ha sigut, també ha estat un moment en què els creadors han aprofitat per a tirar endavant molts projectes. Tenim 114 projeccions programades, entre films turístics i documentals, de 34 països, des de Kazakhstan i Estats Units, passant per Portugal, Moçambic (Àfrica), Namíbia (Àfrica)… Estem molt contents de la varietat geogràfica de les projeccions.

Quins són els plats forts d’este sisè Terres Travel Festival?

En tenim bastants, però si n’he de destacar alguns films, que considerem molt interessants, són, d’una banda, la projecció inaugural Mamody, l’últim excavador de baobabs, un documental francès sobre una comunitat de Madagascar i la seua pràctica d’utilitzar els baobabs per a emmagatzemar aigua; i, d’altra banda, dimecres tenim la pel·lícula, també francesa, Estimat plàstic, una història d’amor tòxica, que tracta sobre totes les investigacions científiques que estan tenint lloc arreu del món per a analitzar l’impacte dels microplàstics als ecosistemes. Són pel·lícules que no només parlen de viatges, sinó també de conscienciació sobre l’emergència climàtica. Per tant, creiem que a totes aquelles persones sensibilitzades tant pels viatges responsables com per l’emergència climàtica, este festival els pot agradar.

El festival recupera la internacionalitat, amb la confirmació de directors, productors i creadors de produccions arribats d’arreu del món que vindran a presentar els seus treballs.

Sí, de moment, han confirmat l’assistència una vintena de creadors i productors, que vindran durant els dies del festival; especialment, els finalistes, que estan convocats a la gala d’entrega de premis. Molts tindran l’ocasió de presentar les seues pel·lícules abans de la projecció, cosa que sempre és molt interessant de cara als espectadors, ja que poden entrar en contacte amb els creadors i poden explicar aquells detalls que més els han cridat l’atenció.

D’entre les novetats d’esta sisena edició destaca la subtitulació de nombrosos films en català.

Sí, tot i que ja vam començar amb esta dinàmica l’any passat, ens fa especial il·lusió que enguany tinguem una desena llarga de documentals, entre curtmetratges i llargmetratges, subtitulats al català. Això també afavorix que el festival arribe, si cap encara, a més ciutadania.

Totes les projeccions es podran veure al Museu de Tortosa de forma totalment gratuïta, però cal inscriure-s’hi prèviament, no?

Sí, s’ha de fer un registre previ a la pàgina web www.terresfestival.com.

El dijous 8 de setembre tindrà lloc el TerresLab al SB Corona per a parlar sobre les noves tendències en l’ús de l’audiovisual i el turisme. Què hi trobarem, durant la jornada?

En este cas, és la cinquena edició del congrés, que està dirigit pel doctor Eugeni Osácar i coordinat pel doctor Jordi Arcos, tots dos del Centre Universitari de Turisme, Hoteleria i Gastronomia, adscrit a la Universitat de Barcelona (CETT-UB). Al congrés TerresLab el que plantegem és estudiar el vincle entre el paisatge audiovisual i el turisme, i, en este cas, una de les xarrades més interessants serà la taula rodona sobre el paper de les Film Office i les Film Comissions. Així, es parlarà de quin paper tenen a l’hora de dinamitzar econòmicament els territoris, a través del que explicaran tres responsables de Film Office: Piluca Querol, directora Andalusia Film Comission, Pedro Barbadillo, director de Mallorca Film Comission, i Víctor Aertsen, de la Madrid Film Office.

Podria ser que esta taula rodona fos una picada d’ullet per a la possible creació d’una Film Office aquí, al territori?

Sí, tant de bo al final es pogués consolidar un projecte de Film Office a les Terres de l’Ebre, tot i que sé que s’han fet algunes passes en els últims anys. D’esta manera, això podria afavorir l’atracció de més projeccions i també de rodatges, així com la generació de més indústria vinculada a l’audiovisual a les Terres de l’Ebre, i, complementàriament, també, d’economia auxiliar.

D’altra banda, el guardó Terres Pioneers d’enguany va per al periodista, productor i director de cinema Jordi Llompart.

El jurat ha escollit Jordi Llompart per la seua tasca com a productor i realitzador de pel·lícules documentals, per tota la faena que va fer fa anys amb el format IMAX, a través de la seua productora; per la qual cosa pensem que és més que mereixedor d’este premi.

Este guardó se li entregarà el divendres 9 de setembre, coincidint amb la gala de lliurament de premis, que després de dos anys recupera la presencialitat.

Sí, després de dos anys podem tornar-la a fer presencialment, al restaurant Racó del Mig Camí de Tortosa. És un dels plats forts del festival, que permet, també, unir el territori i la ciutat amb gent provinent d’altres països, cosa que ens fa molta il·lusió.

Quants finalistes poden optar als premis d’esta sisena edició?

Una quarantena.

L’acte de cloenda, el dissabte dia 10, servirà per a visionar totes estes projeccions guardonades, i també hi haurà l’actuació de Clàudia Xiva i Josep Lanau.

Exacte. Les pel·lícules documentals es projectaran a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa, a partir de les 17 h, i els films turístics, al Parc Teodor Gonzàlez, a partir de les 19.30 h, on comptarem, com dius, amb l’actuació prèvia de Clàudia Xiva i Josep Lanau, que presentaran el seu projecte Neokoda.

Paral·lelament, durant la celebració del festival, el Palau Oliver Boteller i la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa acolliran dos exposicions.

De l’1 al 30 de setembre, al Palau Oliver Boteller podrà visitar-se l’exposició fotogràfica Hàbitats, de Kris Ubach. És el resultat de més de quinze anys de retrats que anava fent a diferents protagonistes que trobava en els seus hàbitats de vida arreu del món. Este divendres a la tarda es farà l’acte inaugural, a partir d’una conversa entre la fotògrafa i el periodista Oriol Gracià, a l’Aula Didàctica del Museu. L’altra exposició es podrà veure a la Biblioteca de Tortosa, i arranca d’un projecte educatiu coordinat pel mestre tortosí José Carlos Altava, en el qual s’han implicat quatre escoles de les Terres de l’Ebre. A través d’este, els alumnes han estudiat l’impacte de la petjada de carboni en l’àmbit dels viatges, i la mostra ho documenta.

Així, des d’este divendres i fins al dia 10, tindrem l’oportunitat de viatjar sense sortir de Tortosa.

Sí, només ens queda animar totes les persones encuriosides pel món del viatge i del cinema documental, i també publicitari, que vinguen a veure les projeccions, ja que, si més no, hi trobaran motius d’inspiració.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies