Sequera i alimentació

La terra s’està escalfant per sobre del normal i els factors de què això es produeixi son naturals o antropogènics, aquest canvi mediambiental ens porta una sèrie de problemes entre ells la sequera que en aquests moments ens afecta negativament a tots. Des de fa molt de temps la manca d’aigua per la sequera ha estat un factor determinant en el desenvolupament de l’ésser humà, la fam, per la manca d’aliments al no tenir aigua, ha mobilitzat pobles sencers i a vegades han provocat la seva desaparició, però la sequera ha sigut el motor de desenvolupament tecnològic d’avenços científics per millorar la gestió i l’ús de l’aigua. L’enginyeria tecnològica estructural és la fase pràctica per acabar amb els danys de la sequera l’altra part important és la no estructural, l’administració del recurs, una bona gestió i ús, perquè les conseqüències d’aquest fenomen no ve de desastres naturals sinó provocats per les persones entre els quals es troben, la manca d’informació, l’organització institucional i social i tenir una estratègia per afrontar aquest fenomen amb garantia i una qüestió fonamental tenir la percepció del fenomen que és el primer pas i ens permetrà fer un ús sostenible de la gestió de l’aigua en èpoques de sequera, que continuaran degut al canvi climàtic, fer-li front amb una bona distribució de l’aigua existent i del dèficit.

La sequera és un fenomen habitual al nostre país i a causa del canvi climàtic seran cada vegada més llargues i intenses amb augments de consum i usos d’aigua que ens situa davant un escenari de poca aigua i de sequera hidrològica, aquesta sequera es produeix quan les reserves d’aigua estan per sota la mitjana per la manca de pluges o una inadequada activitat humana en la gestió, tenim també la sequera meteorològica que és l’absència en un període determinat de precipitacions i per últim la sequera agrícola que afecta els cultius per l’absència d’aigua o activitat mal planificada.

Les principals Causes de la sequera són, els cicles climàtics tant oceànics com atmosfèrics que fan any rere any que hi hagi períodes de sequera a Austràlia i Amèrica amb oscil·lacions a l’atlàntic nord que ens porten la sequera al nord-oest de la península, o sigui a Catalunya. Un altre de les causes és la sobre explotació de terres agrícoles el reg i la desforestació que fomenten l’erosió afectant negativament a la capacitat del sol per emmagatzemar i retenir aigua, les activitats que fomenten l’escalfament global i el canvi climàtic tant antropogènics com naturals, la utilització de productes tòxics com l’amoníac en agricultura augmenta el risc de desertització. Les Conseqüències de la sequera, parlem de l’aigua que és un recurs natural de la vida del planeta que no podem substituir per cap altre, la pèrdua de produccions agrícoles, d’ingressos econòmics i aliments que comporta amb l’escassetat d’algun d’ells, mal nutrició, migracions d’espècies animals i persones, pèrdua de biodiversitat, temporals de pols per les desertitzacions, erosions i sobretot menys aliments als mercats.

L’aigua és necessària per aguantar el nostre benestar vital, la vida natural i la nostra alimentació. Els aliments són la prioritat estratègica de tots els països per garantir la seguretat alimentària a tots els seus ciutadans i per garantir-ho res millor que la producció pròpia de casa de km zero més respectuosa amb el medi ambient i un gran actiu pel país. A Catalunya tenim problemes d’alimentació i sembla que no preocupin als polítics, el sector primari ocupa una posició per sobre qualsevol altre sector i el consum d’aliments de les llars catalanes i restaurants és la tercera part de la nostra renda, només un 30% de les terres agrícoles són de regadiu les altres de seca i és el gran perdedor en aquesta i totes les secades amb un impacte superior al 40% del PIB, problemes que passen directament a la butxaca del consumidor.

Economia domestica, si no plou en els mesos vinents veurem pujades de preus en el rebut de la llum i en molts productes bàsics vinculats a l’agricultura, aquests són productes de la vinya, fruiters o oliveres els terrenys pateixen asfixia per la manca d’aigua i els més afectats són els de seca i tindrem també productes de regadiu com l’arròs, gira-sol, blat de moro o blat, la sequera afectarà també productes d’origen ramader i la mel al no florir les plantes per manca d’aigua, puguin arribar a desaparèixer alguns aliments. El fet és que al ciutadà l’afecta la sequera per dues qüestions, una la física per la calor i les restriccions d’aigua i l’altre no menys important pels preus a l’alça. Els especuladors esperen fenòmens com la sequera per fer diners a costa dels consumidors, és l’excusa perfecta perquè encara que tinguin producte el treuen duplicant o triplicant el preu, cosa que hauria d’estar fiscalitzada pel govern que no ho fa el gran impacte de la puja de preus la pagaran com sempre els consumidors i fins que tinguin el cap cot o catxo continuaran fent-ho, és el capitalisme.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies