Les eleccions del passat 28 de maig van suposar un augment de vots per a les forces de dreta i d’ultradreta, el que malauradament ha donat lloc a pactes entre PP i Vox a ajuntaments i comunitats autònomes que ja estan visibilitzant quines són les seves polítiques.
Una vegada més, la Cultura ha estat una de les primeres “víctimes” de la dreta i la ultradreta. Portem ben poc temps des de la constitució dels nous ajuntaments i ja hem assistit a actes de censura i cancel·lació d’obres de teatre, concerts i fins i tot pel·lícules infantils; així mateix, ja s’ha proposat l’eliminació del Ministeri de Cultura. Fets que ja han desencadenat manifests per part de noms molt reconeguts del panorama cultural denunciant el retorn de la censura i demanant la mobilització del vot progressista per evitar estes situacions lamentables i pròpies de temps foscos.
El clam dels professionals del món cultural és just i necessari perquè crec i defenso fermament que la Cultura és un bé essencial, és un servei públic, un dret de la persona, una eina de convivència, un element fonamental de l’estat del benestar, com a eina d’integració, cohesió social i igualtat d’oportunitats i clau per generar riquesa i cohesionar el territori.
Els i les socialistes sempre hem estat clars defensors de la Cultura i des del govern a l’Ajuntament de Tortosa, com a regidor de Cultura, vam fer una aposta forta perquè la Cultura fos motor indiscutible en la recuperació social i econòmica de la ciutat després de la crisi que va suposar la pandèmia de la covid-19, el que va suposar que la Capital de la Cultura Catalana 2021 fos un punt d’inflexió per a Tortosa i el territori. Una recuperació que passa per aspectes com el creixement de la indústria cultural i turística de la nostra ciutat i de les Terres de l’Ebre.
Hi ha nombroses raons per les quals podem afirmar que la Cultura té un gran poder com a recurs i motor generador per a la creació de ciutats més inclusives, creatives i sostenibles i així s’ha posat de manifest amb l’esquerra que governa. Els governs socialistes han donat lloc a un canvi fonamental en la consideració social de la Cultura.
Treballar per la Cultura és democratitzar un territori i aprofitar el seu poder com a recurs estratègic per a crear territoris més oberts, inclusius, creatius i sostenibles.
I treballem per la cultura convençuts també del valor social de la mateixa, ja que, com hem vist en la pandèmia, s’ha fet més evident que, en condicions d’adversitat la Cultura, paradoxalment, ha passat de ser un producte per alguns a una necessitat per a tots. Este valor social de la Cultura mos ha de fer plantejar un vincle més estret entre ella i les polítiques bàsiques com la Salut i l’Educació i, sense dubte, la Cultura ha de formar part de les polítiques actives del Benestar.
Cal reivindicar la Cultura com un dels pilars bàsics de l’estat del benestar i, com a ciutadans i ciutadanes, la necessitem per aconseguir un ple desenvolupament individual i col·lectiu.
Els i les socialistes creiem que cal entendre que la Cultura és una prioritat. Malauradament, com ja ho estem veient, altres formacions polítiques no ho tenen tan clar i posen el món cultural en segon terme. Per això, necessitem governs que apostin fermament per la Cultura, governs progressistes com el del president Pedro Sánchez i del ministre de Cultura Miquel Iceta.
Ara és el moment de dir “NO a la Censura i SÍ a la Cultura”. No deixem perdre tot allò que hem guanyat i que ens ha posicionat com a referent cultural a nivell internacional, i seguim amb els avenços iniciats en l’àmbit cultural i apostant i treballant per la Cultura, perquè la Cultura mos empodera, mos dona identitat, mos enriquix com a societat i mos agermana. #SialaCultura #StopCensura