HomeMedi AmbientS’inicia el procediment per una nova proposta de zonificació de la Reserva...

S’inicia el procediment per una nova proposta de zonificació de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre

El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) ha iniciat el procediment de modificació de la zonificació de la Reserva de la Biosfera per tal d’incloure espais naturals protegits reconeguts internacionalment sota la figura de la Xarxa Natura 2000[1] que al seu dia van haver de ser exclosos per la seva proximitat a l’activitat nuclear d’Ascó.

 

 

 

 

 

 

 

 

L’incident nuclear de Fukushima l’any 2013 va comportar que els membres del comitè internacional del programa MaB consideressin que l’activitat nuclear no era compatible amb el desenvolupament sostenible idiosincràtic de les reserves de la biosfera i, conseqüentment, la candidatura de les Terres de l’Ebre va haver d’adaptar la zonificació.

Així doncs, des del 2013, any en què Terres de l’Ebre van ser declarades per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, la delimitació territorial presenta una excepció significativa que exclou els 7 municipis del nord de la comarca de la Ribera d’Ebre: Riba-roja d’Ebre, Flix, la Palma d’Ebre, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Garcia i Ascó.

Passada la primera dècada com a reserva de la biosfera, l’informe d’avaluació decennal emès pel Comitè Científic del Programa MaB dibuixa recomanacions que durant la segona dècada caldrà emprendre. Entre aquestes recomanacions destaca la necessitat de liderar polítiques de gestió dels espais agroforestals, que són d’una gran importància ecològica, paisatgística i cultural, especialment a les comarques de la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. En aquest sentit, l’informe recull que és necessari ampliar la reserva de la biosfera per incloure alguns espais protegits que van quedar artificialment dividits en el moment de modificar la candidatura per la qüestió nuclear. Textualment, l’informe ho recull de la següent manera: “Se recomienda la ampliación de la RB en su parte norte para incluir algunos espacios protegidos que quedaron artificialmente divididos y también una amplia zona con un mosaico agroforestal que completaría este tipo de paisaje”.

En aquest context el COPATE ha encomanat a l’associació ambiental l’Aube que redacti la memòria d’ampliació, amb el suport financer dels ajuts Next Generation EU, a través de la convocatòria del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya d’ajuts a Reserves de la Biosfera. Tal com indica el president de l’Aube Ismael Bentieb: “s’han inclòs els Espais Naturals Protegits dels set municipis del nord de la Ribera d’Ebre i s’han utilitzat diferents criteris biogeogràfics per definir la nova zonificació”. El primer ha estat garantir que totes les superfícies d’aquests municipis que són considerades Xarxa Natura 2000 estiguin dins de la nova delimitació. De fet, Marga Estorach, tècnica del COPATE, comenta que “el 2013 van quedar fora de la delimitació la meitat dels Tossals d’Almatret i Riba-roja (3.050 ha), la totalitat de la Reserva Natural i el meandre de Flix (250 ha), el Pas de l’Ase (3.900 ha) que interseca els termes d’Ascó i Garcia, el Riu Siurana i les Planes del Priorat (110 ha) al terme de Garcia, i una petita porció (80 ha) de la Serra del Montsant al terme de la Torre de l’Espanyol”.

El segon criteri de modificació de la zonificació ha estat evitar que presentés una aparença circular amb un buit al mig que es correspongués al polígon del complex nuclear d’Ascó. En aquest sentit, d’una banda, s’ha optat per garantir la presència de la totalitat dels termes municipals amb paisatges poc modificats per l’acció antròpica i amb una presència d’un mosaic agroforestal ben conservat, com és el cas de la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol o Garcia. I, d’altra banda, s’ha garantit la continuïtat dels espais naturals protegits de nova inclusió, resseguint el marge esquerre de l’Ebre i prenent com a referència la zona de domini públic hidràulic. Així doncs, totes les àrees incloses en el marge dret de l’Ebre de Riba-roja d’Ebre i de Flix s’han inclòs, mentre que Ascó ha quedat fora, incloent-hi només les porcions municipals incloses en la Xarxa Natura 2000.

El president del COPATE, Ivan Garcia, indica que: “pròximament obrirem un període d’exposició en el que els 7 municipis del nord podran consultar la proposta d’ampliació i dir la seva. Volem que la Reserva de la Biosfera sigui un projecte per totes les Terres de l’Ebre i ningú se n’ha de sentir exclòs”.

Sovint se sol pensar que formar part d’una reserva de la biosfera pot implicar un increment de les restriccions pel desenvolupament d’activitats econòmiques, però no és així. El tècnic del COPATE, Toni Domènech, indica que “és important que no confonguem l’ampliació de la Reserva de la Biosfera amb un increment de les restriccions pel desenvolupament d’activitats econòmiques als termes municipals que s’incorporaran a la nova zonificació. Les Reserves de la Biosfera no són figures normatives d’obligat compliment, sinó un reconeixement de la UNESCO a territoris amb valors socioambientals singulars i amb un clar compromís pel desenvolupament sostenible”.

Si bé és cert que la figura de la Biosfera està regulada per la Llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat, en cap cas implica que les zones que s’inclouen estiguin sotmeses a restriccions addicionals més enllà de les ja compromeses per la presència de Parcs Naturals o Espais Naturals Protegits.

L’ampliació de la Reserva de la Biosfera implicaria que de forma oficial cap municipi ebrenc quedaria fora de la delimitació, generant efectes positius en termes de competitivitat territorial i turística. Però Domènech adverteix que “és evident que ser reserva de la biosfera et dota de major competitivitat territorial a l’hora d’atraure recursos i visitants, però és imprescindible que més enllà de ser una simple marca, s’utilitzi com a model de gestió i ordenació territorial a través d’una governança horitzontal i participativa. Cal activar el Consell Consultiu i dibuixar i implementar el pla d’acció pels propers deu anys, pensant que la resiliència socioambiental s’aconsegueix amb acció territorial”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies