HomeUrbanismeTortosa ultima l’expropiació per a tombar vuit edificis i relligar l’antic passeig...

Tortosa ultima l’expropiació per a tombar vuit edificis i relligar l’antic passeig al voltant del Castell de la Suda

L’Ajuntament de Tortosa va inaugurar al febrer el nou passeig del Castell, al carrer que comunica la plaça de l’Absis amb la pujada a la Suda, a la part superior dels Reials Col·legis, i ara vol donar-hi continuïtat amb l’enderroc dels vuit immobles de la plaça, molt deteriorats, cosa que permetrà unir el passeig del Castell amb l’actual passeig de Ronda de Remolins per a reobrir i relligar sense cap barrera urbanística l’antic passeig de ronda que envoltava la fortificació del Castell de la Suda i que actualment ja s’ha convertit en el passeig de les Cultures, amanit amb 15 escultures de l’artista roquetenc Ignasi Blanch que prenen com a protagonistes 15 personatges il·lustres dels últims 2.000 anys d’història de la ciutat.

Segons fonts municipals, l’expedient del projecte d’expropiacions està a punt de tancar-se. Només cal que es complisca el termini d’exposició al BOE, ja que dos dels 18 propietaris afectats no han pogut ser localitzats directament pel consistori. Amb la resta, hi hauria hagut principis d’acord per a l’expropiació, tot i que quan es tanque l’expedient s’obrirà un període d’al·legacions, segons les mateixes fonts. En total, els vuit immobles afectats estan taxats en 256.365 euros. Es troben majoritàriament en un greu estat de degradació des de fa temps i només hi viu una família.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, recorda que s’hi va instal·lar “després que es fes la modificació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal [durant el primer mandat de Ferran Bel com a alcalde, amb Roigé ja com a regidora d’Urbanisme] per a preveure’n l’enderroc”.

Un cop completada l’expropiació, Roigé avança que caldrà fer-ne un estudi geotècnic acurat, ja que la zona d’actuació és delicada per possibles afectacions al patrimoni -algunes de les cases havien anat guanyant terreny, per darrere, cap a la muralla- i a més a més l’enderroc també serà complex, perquè no hi pot accedir maquinària pesada. Ja va passar amb la reforma del barri del Castell, amb la qual s’han disposat uns murs en diferents alçades que permeten passejar per una zona on anteriorment només hi havia solars enderrocats o més habitatges en desús.

A més a més de la culminació circular de l’antic passeig de ronda, l’enderroc de les cases de la plaça de l’Absis donarà visibilitat a la Suda des de la mateixa plaça de l’Absis, amb la torre de Túbal en primer terme, i a la vegada donarà visibilitat a la Catedral des del peu de la torre de Túbal. “La millora de la imatge serà substancial i suposarà un revulsiu més en la recuperació del nucli antic”, valora l’alcaldessa.

En tot cas, l’espai que ara ocupen les cases a enderrocar no es dixarà a peu de plaça, i probablement s’hi habilitarà algun equipament -com s’ha fet al lateral adjacent de la plaça- que per darrere donarà igualment via lliure a la fusió entre passejos. Roigé també va avançar que progressivament s’anirà ampliant el nombre d’escultures metàl·liques del passeig de les Cultures i que el proper element a incorporar-s’hi serà enguany el perfil del músic Felip Pedrell, en l’any del centenari de la seua mort.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

87 + = 95

Últimes notícies