HomeCulturaUn Sant Jordi reivindicatiu de la cultura

Un Sant Jordi reivindicatiu de la cultura

La cultura ha estat un dels sectors sens dubte més castigats per la pandèmia i molts professionals de la cultura, que van començar amenitzant el confinament domiciliari des de la inquietud, la imaginació i la generositat, hi han hagut de recórrer també després per a sobreviure, ja que les restriccions intermitents han tingut els locals i els equipaments bé tancats, bé amb limitacions importants d’aforament.

Hi ha un subsector, el de la literatura, que probablement ha begut d’estes restriccions, perquè al final el patiment, la incertesa i la reclusió social i espiritual són font d’inspiració i de creativitat. El tancament parcial de la societat ens ha regalat temps per a llegir i per a escriure. Per tant, més enllà que no s’hagen pogut fer grans presentacions, el llibre ha pogut ser una excepció i haver minimitzat o fins i tot rendibilitzat l’impacte de la pandèmia.

Això no treu que ara fa un any no vam poder celebrar el Dia del Llibre com tocava, i que Sant Jordi 2021 té tots els ingredients per a convertir-se, amb tots els matisos i mesures de seguretat, en una festa reivindicativa de la literatura i de tota la cultural en general. La vacunació ens ha d’apropar cada dia que passa a una normalitat que no només ha de reincorporar la cultura en totes les seues dimensions, sinó que l’ha de restituir i compensar. Perquè la cultura ha estat, en cada etapa de restriccions, la primera víctima de la crisi econòmica derivada de la pandèmia, però a la vegada ha estat el primer recurs de les persones, des del consum individual per vies digitals o analògiques que no implicaven trobades socials, per a mitigar la tristesa i la tensió que ens ha pogut despertar la crisi sanitària.

Llegir no només distreu, també cura, i és en este vessant que la cultura no només pot ser segura, sinó que és indispensable. La Diada de Sant Jordi, amb unes previsions de vendes excepcionalment bones per part de les llibreries -l’alternativa del Sant Jordi d’estiu del juliol del 2020 va ser només un pedaç des del punt de vista de la facturació- ha de convertir-se en el tret de sortida de la definitiva recuperació cultural. És obvi que per Sant Jordi, a més a més de la màgia literària, hi confluïxen legítimes estratègies comercials de les editorials i rampells d’un dia que acaben dixant els llibres en un prestatge sense haver-los llegit, però en qualsevol cas és un moment molt oportú, a les acaballes de la fase més aguda de la pandèmia, per a refugiar-nos en la lectura, la curiositat i la reflexió no només des del punt de vista individual, com ja hem fet com a teràpia, sinó com a societat.

És el moment no només de fer onejar la bandera de la cultura, sinó d’aixecar entre tots la cultura, literalment i literària.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + = 18

Últimes notícies