HomeOpinióUn temporal ordinari provoca greus danys

Un temporal ordinari provoca greus danys

L’últim temporal de llevant va arribar a una ratxa màxima de vent de 63,4 km/h a les 16:24 hores del dia 27 de novembre amb un angle de 66º. Segons l’Escala de Beaufort, que mesura la força dels vents, va ser un temporal ordinari, és a dir, el temporal més lleu dins de la seua escala, amb número de Beaufort 8 quan el màxim és 12. El temporal Glòria de principis d’any va arribar al número 11 de Beaufort.

Aquest temporal ordinari de finals de novembre en unes platges amb amplades suficients, d’uns 50 metres amb pendents estables, hagués produït una reducció de platja de pocs metres, que amb el clima marítim normal s’haguessen recuperat en dues o tres setmanes. Però la situació del Delta de l’Ebre és tan crítica, les platges tenen tan poca resiliència, que petits temporals ja provoquen greus danys. Va haver-hi invasió d’aigua salada als arrossars dels voltants de la platja de la Marquesa i accés al Fangar. Es van trencar les barres de protecció dels calaixos de l’Illa de Buda, salinitzant les llacunes d’aigua dolça i provocant impactes ambientals irreparables amb disminució dràstica de la biodiversitat. I es va tornar a trencar la barra del Trabucador, amb les conseqüències ambientals que això provoca sobre les colònies de nacres a la badia dels Alfacs i amb un nou tall de l’accés a les salines, fet que va perjudicar aquest sector econòmic.

El desitjat manteniment de l’status quo morfològic del delta de l’Ebre per garantir la sostenibilitat ambiental, social, agronòmica i econòmica del delta de l’Ebre i per extensió de totes les Terres de l’Ebre trontolla amb els temporals de més baixa intensitat, que es produeixen 3 o 4 cops cada any. 

Mentrestant, el Govern de la Generalitat de Catalunya no inverteix els 6 M€ per protegir el Delta previstos als pressupostos d’aquest any 2020 que és a punt d’acabar, i incompleix les seues promeses. I el Govern de l’Estat, presidit pel PSOE, marca una estratègia que preveu retrocedir la línia de costa fins a 500 metres a la platja de la Marquesa o 450 metres a la platja de l’Alfacada, i incompleix també les seues promeses.

El  Pla de recuperació, transformació i resiliència presentat pel Govern de l’Estat a l’octubre del 2020 pretén convertir Espanya en un referent en la protecció i conservació dels seus béns naturals. Però dels més de 17.000 M€ per invertir en la mitigació del canvi climàtic i protecció de l’espai litoral fins al 2023, cofinançats per Europa, el Govern de l’Estat només pensa invertir 3,9M€ en estratègies a mitjà termini que no garanteixen el manteniment de la morfologia, i incompleixen les seues promeses.

Ara és el moment que, seguint l’exemple de la Taula del Consens, tots els partits ens unim per trobar recursos per desenvolupar el Pla Delta, el document tècnic consensuat pels governs dels set ajuntaments de Delta i per les dues Comunitats de Regants, autèntics usuaris del delta de l’Ebre i que estan patint la catàstrofe ambiental, econòmica i social en primera persona. Ara és el moment de complir. Ara és el moment de salvar el delta de l’Ebre.

Miquel Angel Albacar Damian
Miquel Angel Albacar Damian
portaveu de Cs a l’Ajuntament de Tortosa. Enginyer de Camins, Canals i Ports.
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 17

Últimes notícies