HomeEconomiaUna aplicació que prediagnostica malalties amb intel·ligència artificial i un dispensador de...

Una aplicació que prediagnostica malalties amb intel·ligència artificial i un dispensador de fàrmacs intel·ligent, al T-Valley

Fa un any es presentava en societat la iniciativa privada T-Valley, una factoria d’empreses emergents per a desenvolupar a les Terres de l’Ebre un pol d’atracció en matèria d’innovació i tecnologia, acreditada per Silicon Valley com un dels 52 constructors d’empreses més rellevants.

Segons explica la consultora empresarial i fundadora de T-Valley, Vanessa Troncho, “treballem amb empreses emergents de tots els sectors, però principalment estem focalitzats en les que es dediquen a la cura de la salut -healthcare, en la seua terminologia anglesa-, les tecnologies agrícoles i agroalimentàries -agrotech- i també la indústria sostenible, verda i l’economia circular -eco-industry-”.

A més d’ajudar a construir empreses i que tinguen un creixement més ràpid i estructurat, des de T-Valley també hi invertixen: “Ara mateix estem posant 50.000 € en cada projecte”. Ara, des de T-Valley hi ha cinc projectes en marxa, dos dels quals s’engloben dins de l’àmbit de la salut: eHealthAI i Balvia, que estan a punt de sortir al mercat.

‘eHealtAI’, una aplicació que prediagnostica malalties

El tècnic i expert en ciberseguretat i intel·ligència artificial Jordi Garcia Castillón (Barcelona, 44 anys) és l’artífex de l’start-up eHealthAI, una suite, és a dir, un conjunt d’aplicacions d’intel·ligència artificial per a l’àmbit de la salut. Amb l’objectiu d’agilitzar -no de substituir, insistix- la faena dels professionals mèdics, es tracta d’un conjunt d’eines que, amb intel·ligència artificial, permeten fer prediagnòstics i desbloquejar els sistemes sanitaris.

Ara per ara, eHealthAI disposa d’una aplicació que, a partir d’una imatge feta amb un telèfon intel·ligent en una zona de la nostra pell, (per exemple, una piga estranya), et permet obtenir un prediagnòstic, elaborat per intel·ligència artificial, que indique la possibilitat de tenir o no càncer de pell.

La intenció de Garcia és tenir diferents eines per a poder fer prediagnòstics de càncer de pell, de càncer de mama i malalties cardíaques, entre d’altres, i “no descarto que, en un futur i un cop rebem la validació mèdica, es puguen adquirir funcionalitats que l’acaben convertint en una eina mèdica de diagnòstics certificats”.

Amb tot, Garcia assenyala que, amb esta aplicació “no es pretén substituir metges, sinó oferir eines amb què, des de qualsevol lloc, moment i navegador, et pugues fer una prova, i que la màquina et puga dir si és o no maligne. Per tant, evidentment, si et diu que és sospitós de ser càncer, hauries de posar-te en contacte amb professionals mèdics, però t’hauràs estalviat tres o quatre mesos, que poden ser vitals, perquè et facen el primer cribratge i diagnòstic”.

“El diagnòstic ràpid és clau en la majoria de càncers, i pot multiplicar fins a tres les probabilitats de supervivència”, afegix. Troncho apunta que l’objectiu a llarg termini no és anar “al consumidor final, sinó que això s’integre en asseguradores, en sistemes de salut, com centres d’atenció primària o hospitals”. De moment, dos grans multinacionals com Amazon i Microsoft s’han interessat per l’aplicació i hi han aportat recursos econòmics per a desenvolupar la tecnologia eHealthAI.

‘Balvia Ecosystems’, l’automatització de la medicació

L’altre projecte que està ajudant a construir T-Valley i que compta amb finançament de la Fundació La Caixa és Balvia Ecosystems, una empresa emergent que ha creat un ecosistema intel·ligent i integrat compost per dispositius innovadors i sistemes intel·ligents. D’una banda, es tracta d’una màquina intel·ligent, a la qual s’incorpora tota la medicació mensual que s’ha de prendre l’usuari i que automàticament va dispensant els comprimits seguint l’horari establert.

“Només el dispensador no era suficient per a resoldre la problemàtica que la gent no es pren la medicació prescrita amb la regularitat corresponent o, directament, se’ls oblida de prendre-la”, detalla l’enginyer informàtic Bruno Costa (Portugal, 27 anys), que està fent el seu doctorat a la Universitat de Vigo, i que afegix que “per això vam crear un ecosistema connectat: el dispensador instal·lat a casa, que va repartint els medicaments a l’usuari; un sistema intel·ligent, amb una app i pàgina web que registra totes les dades per a facilitar la faena als cuidadors o familiars dels usuaris per a veure si s’han pres o no la medicació, al qual també es podrien connectar les farmàcies per a alertar-les de quan s’acaben els fàrmacs”.

S’adreça a la gent gran amb patologies per les quals s’han de prendre diverses pastilles al dia; i, de moment, s’està imprimint en 3D la màquina per a llançar-la al mercat; tot i que també s’estan estudiant altres prototips per a fer servir en residències.

Actualment, T-Valley està format per nou socis i una trentena de patrocinadors, però tant Troncho com Jordi Arnau -cofundador-, animen tots els agents econòmics -empresaris, professionals i particulars- perquè se sumen al projecte. A més, per a facilitar l’arribada de professionals, nacionals i internacionals, per a desenvolupar les seues start-up, des de T-Valley estan buscant zones de coworkings i colivings perquè els emprenedors hi puguen treballar i viure conjuntament.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 34

Últimes notícies