HomeEntrevistesVíctor Grau, alcaldable pel PSC: “Apostem pel canvi a Tortosa, que passa...

Víctor Grau, alcaldable pel PSC: “Apostem pel canvi a Tortosa, que passa per un acord de forces d’esquerra postelectoral”

Pregunta: Fa unes setmanes ningú s’esperava que vostè fos escollit alcaldable del PSC? Com ho està digerint i per què ha acceptat?

Resposta: Amb molta il·lusió. He rebut missatges d’ànim i de reconeixement per ser una persona jove que fa el pas endavant. Accepto perquè compto amb el suport del partit i no vinc a la política a buscar res que no siga treballar per la ciutat.

P: En el mandat actual hi ha hagut de tot, incloent-hi un període històric de més de dos anys dels socialistes governant amb l’espai postconvergent, abans de trencar el pacte. Com ho valora i com el condiciona?

R: El PSC de Tortosa ha demostrat que sap governar i ho sap fer bé, tant quan vam tenir l’alcaldia durant dos mandats com ara recentment, impulsant una nova regidoria de Memòria Històrica, liderant les polítiques d’igualtat o potenciant l’agenda cultural, a més de ser claus per a dotar de fons Next Generation les reformes de la plaça de l’Ajuntament o del carrer Cervantes. No renegarem del nostre pas pel Govern, però això no és incompatible amb defensar un canvi cap a l’esquerra progressista, una regeneració que gire full de 16 anys de Govern a les mateixes mans.

P: Sembla que té molt clar el missatge. Fa quatre anys, el PSC parlava de grans acords de ciutat. Ara, vostè ve a dir que no pactarà amb Junts Per Tortosa.

R: Nosaltres, amb el canvi de lideratge, tenim clar que ens cal construir un projecte de ciutat alternatiu, que aspire a donar respostes al dia a dia dels ciutadans, però que també treballe pel futur i recupere el lideratge territorial. El projecte de ciutat que plantegem avui implica una línia de treball diferent i de canvi, que volem liderar des de l’alcaldia.

P: Per tant, el PSC no tornarà a pactar amb Roigé?

R: Seria difícil. Els hem donat suport, però també hi ha hagut grans diferències, per exemple, en relació amb el nou hospital, ja que Junts per Tortosa hi havia votat sistemàticament en contra fins que va negociar amb el Departament de Salut d’esquenes al grup socialista, o en relació amb l’Eix de l’Ebre, després que l’Ajuntament haja renunciat al projecte de soterrament. Cal pacificar el barri de Ferreries amb un nou pulmó verd.

P: Veu encarrilat l’hospital nou, de què ha fet bandera el seu partit?

R: Junts per Tortosa s’ha alineat també amb el discurs de la Generalitat defensant l’ampliació del Verge de la Cinta, i no volem que això siga la porta del darrere per a no haver de construir un nou hospital que reclama no només la ciutat sinó tot el territori. Un hospital universitari.

P: Quines altres prioritats hi veu, a Tortosa?

R: Hem de treballar per una Tortosa pròspera i de futur. L’any 2003, el PSC va impulsar el polígon Catalunya Sud, i ara és el moment de culminar això. Ho tenim tot a favor, amb l’aposta clara del Govern central per l’ampli internacional al corredor mediterrani. Kronospan ve perquè es donen tots els ingredients oportuns, no per la gestió municipal. També cal garantir una vida digna a la ciutat, per exemple, en termes de seguretat. Volem plantejar itineraris segurs entre barris i pobles, amb punts de videovigilància o lectors de matrícules que permeten actuar amb celeritat.

P: Creu que Tortosa és una ciutat insegura?

R: És un dels reptes que la ciutat ha d’entomar. No ha de tenir por a parlar-ne. També hi ha qüestions que els darrers governs han abandonat, com el desenvolupament social del nucli antic, amb polítiques d’habitatge d’accés per a tothom i garantint els serveis municipals arreu.

P: La marca PSC no viu un gran moment als municipis grans del territori. Amb tres regidors, quines són les expectatives reals a Tortosa?

R: És aviat per a parlar d’expectatives, però el PSC està recuperant, a Catalunya, l’espai que li pertoca com a partit històric amb molta transcendència municipal, i això ha de tenir la seua traducció.

P: En l’anterior número esta publicació va avançar converses entre el PSC i Movem Tortosa per a fer una llista conjunta. En quina mesura hi ha esta possibilitat?

R: Fa pocs dies que he estat elegit i no he tingut converses amb cap altre líder polític. Sí que vull parlar amb tots, per una qüestió de fair play polític.

P: Parlem de converses entre aparells o líders orgànics.

R: El PSC està treballant amb un candidat nou i amb un projecte nou, i és aquí on jo he de posar el focus. Desconec estes converses, i pel que em diuen no s’han produït.

P: Vostè té clar al cent per cent que serà el número u de la llista on estiga integrat el PSC?

R: Ara, sí. Estem en precampanya.

P: Personalment, avalaria explorar l’opció d’un pacte de candidatura amb Movem o amb una altra força d’esquerres?

R: Primer, cal atorgar la legitimitat a qui li correspon, a la ciutadania. Cadascú ha de plantejar un projecte polític solvent per a la ciutat i donar la paraula als ciutadans, que ja decidiran quina és la inclinació que ha de tenir el nou Govern o quines majories seran possibles. Nosaltres creiem que el canvi passa per un acord de forces d’esquerra, però en un escenari de pactes postelectorals.

P: Per què el lema de la Tortosa dels 50.000 habitants?

R: No és un lema comercial. És polític, buscant un element vehicular de futur que connecte amb la gestió diària. Es tracta de quantitat per a assegurar qualitat, perquè passar de 50.000 habitants comporta canviar de tram fiscal i dotar-se de més recursos i competències, i poder potenciar actius per a evitar la fuita de talent.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies