Membres d’USTEC-STEs del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han ocupat l’entrada dels serveis territorials d’Educació a Tortosa – a Tarragona estan en obres-. Ho fan per demanar que els directors territorials del Departament, Montse Perelló en el cas de l’Ebre, que intervinguin en “el conflicte laboral” amb la conselleria. Denuncien que no “es desencalla” per “l’autoritarisme” del conseller Gonzàlez-Cambray i reclamen als delegats “que facin entendre al conseller que ha de canviar el tarannà i passar a la negociació“, com apunta el representant sindical Marc Martínez. Membres d’USTEC han entrat a la seu d’Educació a Tortosa amb menjar i sacs de dormir i no s’hi mouran fins que “trobin les respostes” que li exigeixin al conseller.
La concentració dels representants d’USTEC-STEs ebrencs i tarragonins s’ha fet a la delegació del Departament a Tortosa, però la petició s’ha dirigit a la directora dels serveis territorials de les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, i al director dels serveis territorials d’Educació a Tarragona, Joan Manel Audí. L’estratègia del sindicat és fer interferir als representants de la conselleria al territori per demanar “un canvi de tarannà” al conseller Josep Gonzàlez-Cambray.
L’acció s’ha coordinat arreu de Catalunya per demanar a les direccions dels serveis territorials que convencin i facin entendre al conseller d’Educació que cal “un canvi d’actitud” en les negociacions amb els docents i el personal laboral del Departament. Entre les principals reivindicacions del sindicat està la d’augmentar les places del concurs de mèrit després que, almenys 4.178 docents en actiu, amb una antiguitat superior a set anys, s’hagin quedat sense feina, i que hagin faltat d’inici 1.536 places per complir les addicionals sisena i vuitena de la llei estatal.
El sindicat reclama que es reverteixin les retallades “que s’arrosseguen des de fa deu anys“, i com ha apuntat Laura Ferré, portaveu sindical a Tarragona, totes les noves mesures, com el calendari, necessita “consens” amb la part social i la comunitat educativa. “S’ha de pensar en les seves conseqüències i si es pot implantar correctament“, ha dit. Un dels punts indispensables de les peticions “és el pacte d’estabilitat” per garantir que “ningú perdi la feina“.
També s’inclou el personal laboral que sumen la dificultat de no poder arribar acords perquè el Departament no convoca les meses necessàries ni els espais de negociació per resoldre les demandes del sector. La representant del personal laboral d’USTEC-STEs, Susanna Chertó, alerta d’aspectes com “l’abús en la presencialitat” en els horaris de juliol perquè el personal d’atenció educativa i que acaben funcions “que no els són pròpies” perquè no hi ha alumnat ni espais de coordinació. També es demana que com al personal docent, les substitucions d’un terç es passin a mitja jornada que permetria ampliar les plantilles als centres. Igualment reclamen “claredat de funcions i horaris” i que resolgui la situació de les TEEI (tècnica especialista en educció infantil).
Consideren una “falta de respecte” que els anuncis de les noves mesures es faci “abans a la premsa” o amb mitja hora de marge als sindicats. Per a USTEC-STEs es tracta de “tics autoritaris” que demostren que Gonzàlez-Cambray “no coneix la cultura de la negociació” i això “allunya Catalunya de països amb tradició de diàleg entre parts com els nòrdics. “Que de totes, totes, l’actitud de conselleria no passa el filtre d’un país europeu com és Catalunya“, ha dit Martínez.
La directora ebrenca, Montse Perelló, ha recollit la petició i s’ha compromès a traslladar-la al conseller. “Ara caldrà que tingui efecte i que veiem que el conseller està disposat a canviar la manera de procedir“. Mentre no arriba aquesta resposta (el compromís de negociar del conseller), mantindran aquesta acció a les delegacions territorials d’Educació. “Les lluites no es guanyen en un dia i continuarem fent la nostra feina“, ha dit el delegat Marc Martínez.