HomeSense categoriaVÍDEO - L'ACM i la FMC impulsen una moció de rebuig a...

VÍDEO – L’ACM i la FMC impulsen una moció de rebuig a l’acord del govern espanyol i la FEMP sobre el romanent dels ajuntaments

TERRES DE L’EBRE // L’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya han impulsat una moció de rebuig a l’acord del govern espanyol sobre la cessió de part del romanent dels ajuntaments al govern espanyol per fer front al coronavirus. Aquesta moció aposta per la suficiència financera del món local i reclama una modificació legal de la llei d’estabilitat pressupostària i la LRSAL per poder destinar els romanents a la reactivació socioeconòmica. Les dues entitats han instat a tots els alcaldes a aprovar-la a través de decrets d’alcaldia i a ratificar-la en es posteriors plenaris.

En aquesta moció s’explicita el rebuig a l’acord entre la FEMP i el govern espanyol i s’insta l’executiu i els grups parlamentaris a recollir les reivindicacions financeres d’ens locals i garantir el crèdit extraordinari per a la recuperació econòmica i social amb una dotació mínima a fons perdut de 5.000 MEUR.

També emplacen el govern espanyol a flexibilitzar la regla de despesa i modificar la llei d’estabilitat pressupostària i permetre que les administracions locals puguin disposar del superàvit i els romanents, mentre que reclamen que els ajuntaments que no puguin tenir-ne puguin accedir al crèdit estatal extraordinari per a la recuperació econòmica. 

D’altra banda, insten el Govern de la Generalitat a crear un fons de cooperació extraordinari incondicional per als ens locals, dotat amb un mínim de 150 MEUR l’any 2020 i 150 MEUR més el 2021 per poder reactivar les economies locals i atendre les noves necessitats. També li reclamen que quantifiquin les despeses a què han hagut de fer front les administracions locals i habilitin una línia de compensació econòmica per unes despeses que “no els corresponen“.

També sol·liciten al govern espanyol, al Congrés, al Govern de la Generalitat i al Parlament que es reguli per llei l’obligació que qualsevol nova regulació vagi acompanyada d’una avaluació d’impacte competencial i econòmic en els ens locals i, si és el cas, les mesures compensatòries.

El president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha assegurat que els romanents s’han de destinar a la reactivació dels pobles i garantir el termini de pagament de proveïdors, que ha advertit que estaria en risc amb la cessió dels romanents. “No podem permetre que una normativa anquilosada s’apliqui en detriment de les necessitats de la ciutadania“, ha defensat.

La presidenta de la FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha posat en valor l’acord entre la FMC i l’ACM per  impulsar la moció “per estar al costat dels veïns” i ha demanat als governs català i espanyol que ara “mirin cap als municipis“.

https://twitter.com/ACMunicipis/status/1293154804659871744?s=20

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + = 3

Últimes notícies