Amposta i el Delta de l’Ebre són la seu del nou Centre de Resiliència Climàtica (CRC) de Catalunya. Naix amb la implicació de 10 entitats, entre elles Eurecat i la URV, però segueix buscant l’adhesió d’entitats i empreses perquè té “la vocació” de ser un centre de recerca referent al país i en l’àmbit internacional. El CRC incentivarà el treball transversal i multidisciplinari entre els agents dels seus socis, crearà Líving Labs (laboratoris naturals), arreu del país, i generarà solucions “realitzables“.
El dirigeix el científic Carles Ibáñez i s’ubica al Delta de l’Ebre on els efectes i els impactes del canvi climàtic ja són més que visibles. D’entrada es preveu crear 40 llocs de treball qualificats.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha presidit, amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, la presentació del Centre de Resiliència Climàtica d’Eurecat. “La crisi ambiental no espera i cal actuar sense cap dilació ni excuses”, ha defensat. El president ha remarcat que el projecte naixi a les Terres de l’Ebre perquè és un territori “que ha patit les externalitats negatives del nostre sistema energètic”, és el territori que produeix més energia, i el que més pateix el canvi climàtic. “És il·lustratiu de com volem afrontar una transició ecològica que ha de ser justa i ha de respectar el dret de tots els territoris a tenir un futur”, ha dit el president.
També el científic Carles Ibáñez, director de Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, ha remarcat que la seu del nou CRC sigui el delta de l’Ebre, “perquè ens ho hem treballat i perquè tenim la mala sort que és el territori que més està patint ja els efectes del canvi climàtic i global, però també perquè tenim altres problemes que venen de com gestionem el territori, la conca de l’Ebre i els rius”. Ibáñez ha defensat que “per les característiques” de les Terres de l’Ebre el nou CRC permetrà treballar “de forma conjunta” per trobar “solucions innovadores” i convertir el territori en un “laboratori natural” on desenvolupar-les.
Però l’activitat del CRC es desenvoluparà a tot el país amb Livings Labs que s’anirà desplegant progressivament en diversos indrets afectats per “diferents factors de canvi climàtic”. N’hi haurà “al litoral, a l’interior i a la muntanya” i el primer serà el Living Lab Terres de l’Ebre-Delta de l’Ebre. La metodologia d’aquests laboratoris es basa en el “codisseny de solucions i identificació de reptes” amb els actors socials i econòmics de cada territori.
El CRC vol ser un centre de referència en emergència climàtica en l’àmbit internacional. Es posa en marxa de la mà d’Eurecat, la URV, l’Observatori de l’Ebre i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF). També s’hi ha adherit entitats sense ànim de lucre com la Fundació Empresa i Clima, la Fundació Catalunya La Pedrera i SEO/Bird Life. Les institucions que hi donen suport són l’Ajuntament d’Amposta, la Generalitat i el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE). Les converses amb altres entitats i empreses que es vulguin implicar en el projecte estan obertes i Ibáñez ha avançat que aviat es podrà anunciar l’adhesió “d’empreses rellevants”.
La missió del Centre de Resiliència Climàtica és “catalitzar” l’activitat de recerca de forma “inclusiva”. Es vol treballar problemes “com les onades de calor, la sequera i l’escassedat hídrica, l’augment del nivell del mar, els problemes de biodiversitat, els fenòmens climàtics extrems, els incendis d’alta intensitat, i també noves malalties relacionades amb l’augment de la temperatura”. El treball es basarà en diferents tecnologies, dades i espais que poden aportar els socis com per exemple, “les dades massives, l’observació de la terra, tecnologies de l’aigua, dels sòls i dels sediments, la intel·ligència artificial, la mitigació, l’economia circular, la robòtica aplicada o les tecnologies de la salut i la nutrició”. “Han de ser solucions multitecnològiques, robustes i realitzables”, ha resumit Ibáñez. Un dels reptes que també es proposa el CRC és impulsar estudis de màster en canvi climàtic.
El president Aragonès ha celebrat que sigui un centre de recerca “amb vocació internacional” i amb “visió multidisciplinària i transversal” perquè “encaixa perfectament amb l’ambició transformadora que han de tenir les administracions durant la dècada vinent i les següents”. Aragonès ha destacat la quarantena de llocs de treball qualificat que es generaran al Centre de Resiliència Climàtica i ha remarcat que cal aprofitar la sortida de la crisi “per construir una economia capaç de generar riquesa i benestar arreu del territori”. Aragonès ha apuntat que la feina del CRC ha de permetre complir amb els objectius de l’Agenda 2030, el Pacte Verd Europeu, el pla de reconstrucció europeu i els fons Next Generation.