HomeSense categoriaAmposta premia el reciclatge d’envasos de plàstic i llaunes

Amposta premia el reciclatge d’envasos de plàstic i llaunes

EDICIÓ PAPER // Reciclar a Amposta té premi. Des d’este mes d’octubre, el veïnat que recicle obtindrà una recompensa gràcies al programa Reciclos, un Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) pioner a l’Estat espanyol que premia la ciutadania que recicla llaunes i envasos de plàstic.

L’Ajuntament d’Amposta és un dels primers consistoris catalans a sumar-se a esta iniciativa desenvolupada per Ecoembes, l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d’envasos a tot l’Estat, i que incorpora la tecnologia mòbil a l’hàbit del reciclatge al mateix temps que premia les persones conscienciades amb incentius que ajuden a millorar el seu entorn més proper.  

“Estem satisfets de poder ser els primers de les Terres de l’Ebre a implementar este sistema d’incentius al reciclatge, ja que és també un reconeixement a tota la tasca que estem fent en la gestió de residus i en l’impuls de la sostenibilitat”, declarava l’alcalde Adam Tomàs, que assenyalava que des de l’Ajuntament estan dissenyant campanyes de conscienciació del reciclatge i treballant en una modificació de l’ordenança d’escombraries.

Per a utilitzar el servei de Reciclos, els usuaris han d’accedir a la web app i escanejar el codi de barres de la llauna o l’ampolla de plàstic que volen reciclar. Posteriorment, només els caldrà dipositar els envasos en un dels 62 contenidors grocs de la ciutat als quals se’ls ha incorporat un codi QR que també hauran de validar. Tot amb la finalitat d’obtenir Reciclos, uns punts que podran canviar per les recompenses disponibles. D’entrada, s’ha engegat el sorteig d’un rellotge ecològic i d’una bicicleta urbana, però també hi ha projectes col·laboratius com la instal·lació d’un punt d’autoreparació de bicicletes a Amposta.

L’especialista en gestió de residus a Ecoembes, Irene Luna, afirmava que “gràcies a Reciclos, els ciutadans compromesos amb el reciclatge, a més d’ajudar a estalviar energia o a donar una nova vida als envasos reciclant al contenidor groc, ara podran també contribuir a millorar Amposta a través de les recompenses”.

Per la seua part, el president del Copate, Joan Alginet, assenyalava que “qualsevol iniciativa que premie i distingisca qui fa una bona separació dels residus, en este cas dels envasos, és ben rebuda. Separar correctament els envasos i evitar que vagen a instal·lacions finalistes com els abocadors o que es dispersen pel medi, és una prioritat i una necessitat com a societat, i si es premia el gest de separar els residus, impulsant iniciatives col·lectives sostenibles, encara millor”.

Alginet detallava que l’any passat, als municipis de l’àmbit del Copate, es van recollir selectivament un total de 2.871 tones d’envasos, l’equivalent a 28 quilos per persona i any. “Tot i que en termes de recuperació implica que el 47% dels envasos es recuperen, s’ha de poder assolir els objectius que marca Europa, que són del 75%”, reblava Alginet, que afegia que “es farà seguiment de l’evolució de la producció dels residus a Amposta i si, com tot apunta, esta prova pilot implica que la ciutadania se senta més motivada a separar els residus d’envasos, es treballarà per a expandir-ho a tot l’àmbit del Copate”.

A banda d’Amposta, Reciclos funciona a Valls, Igualada, Granollers, Sant Boi de Llobregat i a la comarca del Pla de l’Estany; mentre que a la resta de l’Estat està present a un total de set comunitats autònomes, amb la meta marcada el 2021 per a arribar a tots els municipis espanyols. 
 

JuntsxAmposta vol rebaixar l’impost de la brossa
El grup JuntsxAmposta presenta a l’Ajuntament la modificació de l’ordenança municipal per a rebaixar l’impost de la brossa a la ciutadania que recicle. Amb el programa Qui més recicla menys paga proposen disminuir un 20% de les taxes a les famílies que reciclen i tinguen un espai adequat per a fer-ho, així com aplicar un altre descompte per als qui també facen ús de la deixalleria o als qui practiquen l’autocompostatge.

En l’àmbit empresarial, suggerixen iniciatives com que es fomente la prevenció del malbaratament alimentari entre l’hostaleria i el comerç i que es preveja a locals comercials o grans superfícies, ja que diuen que l’ordenança actual “fa difícil la distinció entre aquells que, per exemple, només generen paper, com poden ser les oficines o local comercials que no venen aliments, i tallers de vehicles, que generen olis i residus de pintures”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

26 + = 35

Últimes notícies