Les jornades sobre “Les Brigades i la Solidaritat Internacional” que s’emmarquen dins del treball per la recuperació de la memòria històrica es van celebrar durant el cap de setmana amb diferents activitats organitzades per l’Ajuntament de Campredó i amb col·laboració del Campus de la URV a les Terres de l’Ebre i l’Associació Cultural Soldevila.
El divendres es van impartir dos xerrades-debat per tal de transmetre el missatge de solidaritat i pau internacional als alumnes de 4t d’ESO dels instituts de Tortosa. La primera va anar a càrrec dels professors Carme Maigí i Lluís Montull van fer cinc cèntims del treball que es realitza des del DEMDE-Ebre, que aplega un conjunt de professors envers la recuperació de la memòria històrica i la condemna dels fets ocorreguts durant el nazisme. La segona va impartir el professor Antoni Cid, que va fer un repàs sobre l’aspecte de la solidaritat en les brigades internacionals que vingueren a lluitar durant la guerra de 1936-39 per combatre el feixisme al fet que s’escampava per Europa.
A més, també es va fer una visita a l’exposició Fam i guerra a Catalunya, produïda pel Museu Etnològic de Barcelona i cedida pel Casal del Conflent, la qual està instal·lada al vestíbul del Campus Terres de l’Ebre.
D’altra banda, el dissabte va impartir-se la conferència «Kilroy was here. Els grafits de les brigades internacionals de la guerra civil», a càrrec d’Enrique Gil, a la torre medieval ubicada a Font de Quinto, on es poden contemplar uns interessants grafits de membres de la XIV Brigada Internacional La Marsellesa.
Gil va donar a conèixer alguns descobriments de molt pes sobre els grafits. Primerament, va comunicar al públic assistent que el poema en francès situat al bell mig de la resta de grafits resulta ser l’adaptació d’una famosa cançó francesa dels anys 1930, obra del compositor Raymond Asso. De fet, havien enregistrat prèviament la cançó ja adaptada que va poder ser escoltada en aquest indret emblemàtic, fet que va causar gran emoció entre el públic. Posteriorment, va descobrir un altre dels escrits que publicitava «Peace no war» al costat d’un símbol molt específic escrit el 1984.
Finalment, Les inclemències meteorològiques varen impossibilitar la realització de la recreació del Pas de l’Ebre, la qual es portarà a terme el dissabte 9 d’abril, al voltant de les 10.30 h dalt del llagut Lo Sirgador, on Es farà un recorregut pel riu pels espais que es van cobrir de sang durant la matinada del 25 de juliol de 1938 quan l’exèrcit republicà va intentar creuar l’Ebre a l’altura de Font de Quinto.