HomeOpinióCap a un altre ordre

Cap a un altre ordre

L’ONU està convençuda que més del 60% de la població viurà a les ciutats el 2030 i arribarà al 75% el 2050. És per aquest motiu que aquestes han d’adoptar grans mesures per fer front als molts i grans reptes que tindran: la contaminació, les desigualtats, el canvi climàtic o la gestió de tots els recursos naturals. És per això que experts de la Comissió Europea han fet un document que proposa les prioritats en innovació i investigació de ciutats per col·locar tots els ciutadans d’acord amb els objectius de París. La conclusió segons aquest estudi és que s’ha de canviar el model dels pobles i ciutats i anar a estratègies que les facin més habitables i sostenibles.
Si concretem la conclusió, la prioritat principal és la descarbonització i la renaturalització de totes elles posant a la pràctica un seguit de polítiques urbanes de desenvolupament econòmic que arribin a tota la ciutadania, uns serveis públics renovats i finançats, habitatges assequibles i moltes oportunitats de feina per als ciutadans. També s’ha de treballar l’eficiència energètica, tal com diu l’Agència Internacional de l’Energia, ja que és la política més rendible, interessant i coherent a l’hora de lluitar contra el canvi climàtic. Una de les mesures hauria de ser la descarbonització del parc immobiliari per tenir edificis que no hagin de dependre d’energies fòssils i fer-ho amb renovables i autoconsum amb una gestió per a la demanda a través d’aplicacions intel·ligents que controlin el consum.

Per posar a la pràctica aquestes mesures caldrà constituir un mecanisme per fer aquesta transició justa, complementada d’un fons econòmic que oferirà suport als països i regions en aquells sectors que siguin més afectats en el camí de la neutralitat climàtica, incloent-hi de manera expressa els agricultors, treballadors i comarques que en siguin afectats. Estaran complementades amb mesures estructurals com un fons social, de cohesió, per als joves i de llocs de treball. Un pacte verd que han de completar els països de la UE, que el consideren molt important i que serà la nova estratègia per als europeus, que han de situar en les agendes polítiques el medi ambient i el clima al nivell més alt. Per últim, la prioritat és l’eficiència i adaptar-se als impactes del canvi climàtic, alinear la fiscalitat amb aquests canvis i frenar les pèrdues de biodiversitat. Aquestes mesures són les que ens portaran als objectius de calendari de l’any 2030 i arribar al 2050 amb els deures fets amb totes les fonts d’energia renovables i un país descarbonitzat que donarà als ciutadans una gran qualitat de vida i allargarà la vida del planeta.

Joan Cunill
Joan Cunill
Tècnic en medi ambient
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 7 =

Últimes notícies