HomeCrònicaCrònica · Dos dècades de vocació i obstacles

Crònica · Dos dècades de vocació i obstacles

L’Auditori Felip Pedrell de Tortosa va ser la seu de l’acte central del vintè aniversari de la demarcació de les Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Va comptar amb intervencions d’autoritats com el president de la Demarcació, Josep Baubí, i tant de l’actual degà del Col·legi, Joan Maria Morros, com de qui va ser-ne degà en el moment de la creació de la Demarcació ebrenca, Salvador Alsius. Però més enllà dels discursos més o menys precuinats, es va donar veu a un gran nombre de professionals del col·lectiu al territori, a través de diversos vídeos editats a partir d’entrevistes amb estos professionals, que van parlar de l’essència del periodisme, de les seues dificultats i dels reptes de futur. Fins i tot va haver-hi espai perquè Baubí, com a portaveu del col·lectiu al territori, reclamés a la consellera de la Presidència i, per tant, responsable de l’àrea de mitjans de comunicació del Govern, Laura Vilagrà, la creació d’una delegació estable de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió a les Terres de l’Ebre. La consellera va agafar el compromís de parlar-ne, a més a més de defensar “la premsa comarcal” com a “element de cohesió social imprescindible”.

Una forma de vida -imprescindible-, objectivitat, explicar històries, comprendre altres persones i altres realitats, objectivitat, i donar veu a persones, històries i causes, que no en tindrien sense un sistema territorial de mitjans i de periodisme, és el que van reivindicar els primers participants en diferit a l’acte -a través de la projecció del primer vídeo- i alhora assistents a la sala gran d’un auditori on inicialment va fer la sensació que hi havia més polítics que periodistes, però on a poc a poc, i a través dels diferents vídeos, es va anar imposant la veu d’un col·lectiu professional que encadena crisis econòmiques encavalcades sobre crisis del sector, però que defensa que, malgrat la precarietat laboral i els interrogants pendents de resoldre pel desplegament digital sense límits, el periodisme continua sent imprescindible per a filtrar l’allau de comunicacions que ens oferixen les noves tecnologies i les xarxes socials i, en definitiva, per a contribuir a una democràcia plena que oferisca informació diversa i veraç; també, i sobretot, en l’àmbit local, d’on es va recordar que brollen “les millors històries”, il·lustratives de qualsevol notícia i de qualsevol dinàmica de tot àmbit temàtic, nacional o internacional.

L’alcaldessa Roigé va tenir un recordatori per a les 130 publicacions que han tingut presència al territori o a Tortosa en els darrers 175 anys, protagonistes recents d’una mostra en gran format pels carrers de la ciutat, i va remarcar, així, “la importància històrica de la premsa escrita, la comunicació i el periodisme al territori i a Tortosa”.

El nus de l’acte es va centrar en la segregació, fa 20 anys, de la Demarcació ebrenca del Col·legi en relació amb la de Tarragona, que anteriorment incloïa els periodistes tant de les Terres de l’Ebre com del Camp de Tarragona. Es va projectar la veu dels protagonistes d’aquella operació: Ignasi Vidal, Josep Bayerri i companyia, des del territori; i Josep Maria Arias, amb complicitat, des de Tarragona. Les particularitats professionals de l’exercici del periodisme a l’Ebre van ser determinants per a propiciar el naixement d’una nova demarcació dins el Col·legi, per molt que al principi, com va admetre Alsius com a degà d’aquella època, podia suposar un factor de “turbulència” més, en un moment d’ebullició al Col·legi i al sector, un Alsius que va advocar perquè el Col·legi esdevinga un autèntic Sindicat de Periodistes, i que va rebre el reconeixement, a través d’un excepcional micròfon daurat, a la trajectòria de la Demarcació ebrenca.

Era la primera vegada que es donava la ceràmica de Joan Panisello, obsequi que materialitza el premi a una persona de fora de les Terres de l’Ebre. Al seu torn, l’actual degà, Joan Maria Morros, va recordar també que el 9 d’octubre del 2001 l’Assemblea del Col·legi de Periodistes de Catalunya, reunida en sessió extraordinària, va aprovar per unanimitat la creació de la demarcació de les Terres de l’Ebre, una “aposta per la descentralització”, amb la voluntat d’apropar la “Casa dels Periodistes” al territori.

També va instar els periodistes ebrencs a combatre la desinformació, com a principal enemic actual, causat, va dir, per tres factors: les mentides, la saturació d’informació i la informació brossa, interessada i que no acaba de dir tota la veritat. L’acte també va recordar la faena dels quatre presidents, fins ara de la demarcació ebrenca: Ximo Rambla, Amparo Moreno, Sílvia Tejedor i Josep Baubí, que en el seu discurs va recordar que el canvi de segle, amb les lluites socials -contra el transvasisme i altres amenacesvan cristal·litzar en la creació de la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i en el moment daurat del periodisme més prolífic, que va contraposar a algunes de les dificultats actuals. “Aquí hi ha molt talent i s’ha d’apostar per periodistes quilòmetre zero”, va afirmar. També es va presentar públicament, al vestíbul del Felip Pedrell, l’exposició 20 anys fent Col·legi, que es portarà properament a les quatre capitals de comarca.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies