HomeCrònicaCrònica · Antonio Roca, l’eternitat d’un instant

Crònica · Antonio Roca, l’eternitat d’un instant

Antonio Roca és una d’aquelles persones que probablement coneixes sense que te l’hagen presentat. De ben segur que l’has vist pel carrer, a totes les festes, a totes les processons, en tots els moments importants de la ciutat de Tortosa, sempre amb la seua inseparable càmera penjada del coll. Roca sense càmera de fotos seria una platja sense mar, París sense Torre Eiffel. Els fotògrafs mai surten a les fotos, però sempre hi són, i és per la seua faena, a vegades, invisible, que comptem amb records, proves, testimonis. És amb les fotos que podem posar cara a un avantpassat, que revivim moments, que el passat es materialitza, es concreta.

El llibre Antonio Roca Cid. Lo retratista del Rastre, editat per Ganzell, recull una selecció d’imatges del fotògraf, que retrata diàriament (als seus 81 anys) la societat tortosina des de fa més de 60 anys. És sols una petita mostra d’imatges, una vuitantena, d’entre les 125.000 fotos que té Roca al seu arxiu. Dividit en les màquines de retratar que ha usat al llarg del temps, el llibre difon el treball de Roca i mostra moments de la ciutat de Tortosa i pobles del voltant entre els anys 60 i 80 del segle passat. És, clarament, una Tortosa diferent a la d’avui en dia.

El públic de més edat trobarà un llibre que despertarà la nostàlgia, ple de records, de cares conegudes, de llocs recorreguts i ja polsegosos per la pàtina del temps. Als més jóvens, els descobrirà una Tortosa que ha canviat, fins i tot, desaparegut. Fotografies de dates assenyalades, festes, carrers i places, riuades, l’arribada de l’Hospital Verge de la Cinta, l’enterrament del Bisbe Moll…, però també trossos de vida quotidiana, gestos diaris, cares anònimes. Gairebé tan important com les fotografies ho són els textos que les acompanyen, alguns, merament informatius i contextuals; altres, molt més creatius. Tots, adaptats al tortosí per Toni Cardona.

El llibre és fruit de l’esforç de Quimo Panisello, que ha cultivat una bona amistat amb Roca des de la infància, com a veïns del barri del Rastre que són, i que ha dedicat anys a preparar este projecte, que ara ha vist la llum amb l’empenta de l’historiador Roc Salvadó i jo mateixa. Quatre generacions hem volgut preparar, braç a braç, un treball elaborat amb cura, respecte i humilitat. És un petit homenatge a la trajectòria de Roca, però, també, al barri del Rastre i a la ciutat de Tortosa. L’aula Magna de la UNED plena de gom a gom el passat divendres durant l’acte de presentació del llibre va subratllar l’estima que tenen moltes persones pel senyor Roca.

Les ciutats i la vida de les persones estan plenes d’esdeveniments importants que capten l’atenció de tots, però, també, de detalls, d’instants robats, que només alguns saben percebre. A les nostres pròpies vides, hi ha moments aparentment intranscendents, paraules, mirades, que ressonen ad infinitum per la nostra ànima, molt més que alguns dels nostres “grans” esdeveniments vitals.

Roca capta esta quotidianitat, estos moments. L’instant fugisser en què uns xiquets juguen al carrer, una conversa entre tres avis al parc, un pastor amb el seu ramat, el moment precís en què un nedador salta a la piscina. En definitiva, moments que no es repetiran. Roca grava en la retina la mirada del present i convertix un instant en etern. Però amb perspectiva, amb els anys, el seu testimoni es torna una joia documental per a fer un cop d’ull al passat, un tresor per a les generacions futures. És la memòria del futur. És el record de tots. Gràcies.

Marina Pallas
Marina Pallas
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 62

Últimes notícies