HomeOpinióDonem visibilitat als programes de desenvolupament local

Donem visibilitat als programes de desenvolupament local

Converses… AMB BEGONYA GARCIA

Les Terres de l’Ebre estan plenes de persones amb empenta i d’iniciatives interessants que sovint passen més desapercebudes del que deurien. És important visibilitzar-les per mostrar que tenim un territori viu i dinàmic que ofereix oportunitats de desenvolupament. Esta és una de les idees que es desprenen de la conversa que hem tingut amb Begoña Garcia,  gerent del Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques (CIS) i bona coneixedora dels projectes de desenvolupament local del nostre territori. 

El CIS, que té la seva base operativa a Móra d’Ebre i Gandesa, és un dels onze grups d’acció local (GAL) acreditats pel Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca per a aplicar el desenvolupament local participatiu Leader en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020. Leader adopta una metodologia de treball bottom-up (de baix a dalt), fomentant que la gestió de les polítiques estigue a mans dels agents locals. En este sentit, els GAL juguen un paper molt important com a dinamitzadors territorials que impulsen la participació dels agents locals. Dels onze GAL de tota Catalunya finançats amb fons europeus FEADER, dos estan ubicats a les Terres de l’Ebre (el CIS i el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià), als quals se suma el GALP Mar de l’Ebre, que es finança amb altres recursos. 

Els tres eixos de treball del CIS, com els d’altres GAL, són la gestió d’ajuts directes, el desenvolupament de projectes de cooperació amb altres GAL i el desenvolupament de projectes estratègics en àmbits temàtics concrets, com el senderisme o el cicloturisme. De tots els projectes de cooperació en què participa el CIS, en lidera un: el Cowocat Rural. Es tracta d’un projecte de coworking (oficines compartides) a les zones rurals de Catalunya, que compta amb més de 25 espais a territori rural. En un moment en què el teletreball i les ganes de passar més temps a l’àmbit rural cotitzen a l’alça, esta iniciativa pren més rellevància que mai. A més de cobrir una necessitat en auge, el projecte té elements innovadors. Per exemple, un dels punts que creiem que diferencia este projecte d’altres iniciatives de coworking és que des del CIS no busquen potenciar “espais” sinó “comunitats”. D’acord amb la visió del projecte, per fomentar veritablement el desenvolupament local, no només calen llocs físics on treballar sinó que també és necessari fomentar la interacció entre les persones i l’intercanvi de coneixement. 

Hi ha molts altres projectes en els quals participa el CIS i que pensem que val la pena conèixer com, per exemple, El Rebost Ecològic (iniciativa creada l’any passat que combina producció i restauració), Gustum (programa que posa en valor el producte agroalimentari local), ENFOCC (projecte d’eficiència energètica i biomassa) o projectes d’emprenedoria a les escoles. Més enllà d’estos, convé destacar la participació del CIS en el projecte ODISSEU, un programa que busca, a través de pràctiques en empreses, incentivar i facilitar el retorn de joves cap al medi rural. Són molts els joves que surten a estudiar fora de les Terres de l’Ebre i que en finalitzar els estudis es queden a viure allà on han trobat feina. Per este motiu, és important que estos joves tinguen la possibilitat de tornar al territori per tenir la seua primera experiència laboral. És un primer pas per a l’atracció de talent, un tema que centra moltes de les discussions que tenim al Think Tank. 
En definitiva, parlant amb Begoña Garcia vam constatar la rellevància d’iniciatives que, tot i ser a petita escala, poden tenir un elevat impacte en el territori. Pensem que una major difusió d’estes iniciatives innovadores, que moltes persones desconeixen, contribuiria a millorar la percepció que es té del dinamisme del territori i contribuiria a fer aflorar nous projectes. 

Think Tank Terres de lEbre
Think Tank Terres de lEbre
opinió i accions que contribueixin al progrés econòmic i social de les Terres de l’Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

24 + = 30

Últimes notícies