TORTOSA // El PSC, soci de govern de Junts per Tortosa, reivindica la seua aportació a “la governabilitat de la ciutat” des del principi del mandat, quan encara formava part d’una oposició que els socialistes diuen que van exercir “basada en el debat, el diàleg i el consens entenent que este mandat necessitaria grans acords per a tirar endavant”.
El gener del 2020, van entrar al govern a través del pacte Compromís per Tortosa, “davant les línies roges que alguns partits independentistes [d’esquerres] ens van posar”, denuncia el portaveu i primer tinent d’alcaldia, Enric Roig. “Els socialistes hem estat capaços de treballar per a superar la crisi gràcies a aspectes com el Pla de Reactivació Econòmica i Social amb més de 175 mesures per a treballar per a sortir endavant en tots els aspectes. Ara, en la recta de sortida de la crisi, seguim treballant i hem aconseguit tirar endavant el pressupost per a 2021 de més de 54 milions, fruit d’una modificació pressupostària de més de 14, per a treballar per l’atenció a les persones, la reactivació econòmica, una clara aposta per la cultura, el patrimoni, l’habitatge i l’espai públic amb accions a tots els barris, pobles i EMDs del municipi, responent a allò que ens ha demanat la ciutadania”, valora Roig, que creu que el pacte històric amb l’espai postconvergent els permet “treballar en la bona direcció per Tortosa”.
En canvi, l’oposició veu l’equip de govern sense rumb. “És un govern continuista i esgotat, amb més de 14 anys a l’Ajuntament, que no està resolent els problemes de Tortosa”, considera Jordi Jordan, portaveu de MovemTortosa, que posa d’exemple que la ciutat haja passat de ser la tercera a la cinquena en demografia a la província. ERC també hi incidix. “Perdem pes demogràfic i econòmic”, conclou Jordan. “La majoria d’obres acumulen sobrecostos i s’haurien d’haver fet fa anys i no responen a cap projecte de ciutat definit. Les polítiques socials son mínimes. I democràticament parlant, tot i que estan en minoria, no respecten les propostes de l’oposició, que sistemàticament són ignorades. Estem al final d’una etapa, d’un govern a la deriva, apuntalat per Roig, per buscar un protagonisme que li han negat les urnes. No hi ha il·lusió i es palpa en totes les accions que es realitzen, Tortosa pot molt més”, reclama el líder de Movem.
Pel que fa a Esquerra Republicana, tercera força i segona de l’oposició, Xavier Faura fa un balanç “negatiu” dels dos primers anys de mandat. “Tortosa no avança perquè l’actual govern sociovergent no té un projecte de ciutat, no treballa al costat de les persones ni és capaç de generar sinergies i liderar les Terres de l’Ebre”. Faura considera que el fet d’haver prorrogat el pressupost del 2019 en els dos següents exercicis, “és un exemple més de la falta de transparència per part del govern de Meritxell Roigé”, a qui acusa de no escoltar l’oposició: “Tot i l’aprovació de la major part de la trentena de mocions que hem presentat després no s’executen, com per exemple la instal·lació d’aparcaments per a bicicletes, la millora de la seguretat de les instal·lacions esportives o la promoció de les instal·lacions d’autoconsum amb energia fotovoltaica”. ERC també veu encallats projectes del govern com la recuperació dels terrenys de Renfe, el pavelló del Rastre o l’ampliació del passeig fluvial.
Els republicans, antics socis de govern del PDeCAT, van més enllà a l’hora de demanar responsabilitats a Roigé: “Tenim una alcaldessa que no sap gestionar i n’és un altre exemple l’adjudicació irregular de la unitat d’hemodiàlisi de l’hospital de la Santa Creu: Roigé no ha assumit les responsabilitats que es deriven de la sentència del Suprem”.
Al seu torn, el portaveu i únic regidor de la CUP, Sergi Arnau, acusa el govern de no ser capaç de negociar cap de les “qüestions estructurals” de la política municipal. “Per a convergents i socialistes arribar a acords significa que els altres grups enS hem de sotmetre a la voluntat del govern i ells han de seguir ignorant a l’oposició”, lamenta Arnau, que rebutja entre altres “les inversions urbanístiques que estan totalment desequilibrades entre els diferents barris de la ciutat, aplicant una lògica classista i racista i afavorint, per tant, aquells barris on viuen les classes més benestants”.
La CUP creu que les polítiques socials de l’Ajuntament són totalment “insuficients”, ja que “no s’han de limitar a les ajudes econòmiques” sinó que haurien de combatre la “cronificació de la pobresa”. El seu regidor lamenta per exemple que s’haja rebutjat la introducció de clàusules socials en els contractes públics. També considera insuficients els ajuts directes al sector comercial o cultural durant la pandèmia.
“Cal un canvi de rumb en la política municipal. S’han d’oblidar dels grans projectes d’inversions urbanístiques i pensar a fer una ciutat millor per a tots els barris i garantir unes condicions de vida dignes per a tots els tortosins i tortosines”, demana Arnau, que també acusa el govern municipal de no exercir a la pràctica polítiques feministes i tenir un Pla d’igualtat “en un calaix”.
Finalment, el regidor de Ciutadans, Miquel Albacar, defensa la seua aportació a la modificació pressupostària del 2021: “Gràcies a natros, s’han introduït més ajudes per als afectats per la covid tant econòmicament com socialment; es podran millorar les infraestructures urbanes, voreres i enllumenat i es defensarà des de Tortosa el delta de l’Ebre”, posa en valor. Albacar sosté que el seu partit està treballant “per a resoldre els problemes reals de tots els ciutadans i no només d’una part”, com ho demostraria el fet d’haver fet “60 propostes de l’àmbit sanitari, social i econòmic, que han tingut molt bona rebuda dins de l’equip de govern i que s’han realitzat en gran part”. En tot cas, Albacar veu l’equip de govern “poc transparent i sense escoltar la població”, mancat del “rigor, planificació, eficiència i eficàcia que ens mereixem tots els tortosins”.