EDICIÓ PAPER // El Copate, l’organisme que lluita contra el mosquit al delta de l’Ebre, es prepara per a batre tots els rècords en la campanya de control del mosquit d’este 2020. L’organisme ja havia advertit que la campanya es presentava enguany força complicada a causa de les inundacions provocades pel temporal Glòria i pels temporals successius de la primavera, però a meitat de la temporada ja s’han superat totes les previsions inicials i el Copate es prepara per a poder assolir enguany les 5.000 hectàrees tractades, fet que representaria tot un rècord quant a superfície tractada. A finals del mes de juny el Copate ja ha tractat 2.600 hectàrees d’espais naturals al delta de l’Ebre, un xifra molt alta, ja que encara queda per a fer la meitat de la temporada. “Realment hem tingut un inici de campanya molt fort”, ha explicat Raül Escosa, tècnic de Salubritat Pública del Copate. “El pas del temporal Glòria va fer molt de mal a la façana litoral, ja que va inundar molts espais que són focus larvaris de mosquits, després els successius fronts que han anat passant durant la primavera amb pluges i oscil·lacions del nivell del mar han fet que estem en això, en 2.600 hectàrees tractades al juny, que per a l’alçada de la temporada que estem és molt. De fet, estem batent un record”.
Davant la previsió que es puga superar les 4.000 hectàrees previstes inicialment, els tècnics del Copate van plantejar la setmana passada a la Comissió de Salubritat –integrada pels ajuntaments que financen la lluita contra el mosquitla necessitat de poder adquirir 1.000 litres més del producte bacteriològic BTI que s’utilitza per a combatre les larves de mosquit. “Els ajuntaments han entès perfectament la situació i han autoritzat la compra de més producte que ens permetrà tractar, si cal, 1.000 hectàrees més de zones naturals. Estem al juny i fins ben entrat l’octubre queda encara molta campanya”. Amb tot, Escosa, ha insistit que tot dependrà de la climatologia, “ara mateix estem sota la influència d’un anticicló molt fort i totes les zones propícies per al desenvolupament larvari de mosquits estan eixutes. Veurem com evoluciona”.
Paral·lelament als tractaments en espais naturals, la campanya de control del mosquit es complementa amb els tractaments en arrossars que tot just han començat esta setmana. Es tracta de zones d’arrossars pròximes als nuclis urbans del delta de l’Ebre, unes 2.200ha en total i es preveu realitzar fins a tres tractaments fins al mes d’agost.
Campanya més plàcida per a la mosca negra
Dimecres 1 de juliol es va fer també el quart tractament contra la mosca negra al riu Ebre i el Copate preveu una campanya molt més tranquil·la que no pas la del mosquit. “Aconseguir amb l’esforç de tothom començar els tractaments a l’hivern va ser molt important”, ha destacat Escosa. La campanya ha vingut condicionada per les alertes hidrològiques, però fins ara s’ha aconseguit apaivagar amb èxit els pics poblacionals que hi ha hagut.