El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) està en plena campanya contra les larves de mosquits al Delta. Així i tot, s’està dubtant de la seua eficàcia des d’alguns nuclis urbans, com el Poble Nou o la Ràpita, on la restauració està veient com la clientela fuig de les terrasses a l’hora crítica, la posta de sol, per la gran quantitat de mosquits que hi apareixen.
I és que en un espai natural de 32.000 hectàrees, amb arrossars i zones humides, on es mesclen aigua i calor, els ingredients ideals per a la proliferació de mosquits, és habitual compartir la vida amb estos insectes; així i tot “fa dies que és insuportable; som conscients d’on vivim i sempre hem tingut mosquits, però no a este nivell”, explica una restauradora de la Ràpita, Helena Queral, i afegix que “n’hi ha tot el dia, però s’intensifica a la posta de sol i quan surt”.
Precisament, el Copate ha realitzat el segon tractament contra les larves de mosquits al Delta esta setmana, després del primer que va fer la setmana de Sant Joan i l’últim que preveu per el 8 d’agost.
El cicle dels mosquits va paral·lelament al de l’arròs, des que s’estabilitza i els camps es convertixen en fàbriques d’insectes. Raul Escosa, el tècnic del COPATE que està darrere dels tractaments, explica que el procediment amb el nou producte, el biocida ecològic BTI estrenat amb èxit a mitja campanya del 2021, s’està acabant d’ajustar: “En arrossar no l’havíem testat, i té una nul·la persistència, mates les larves que hi ha, però si n’han sortit de noves, cosa habitual en l’arròs, és com si no haguesses fet res”, així que el tractament que s’efectua cada 20 dies no és suficient.
Es preveu que el procés que s’ha efectuat esta setmana rebaixe les molèsties, tot i que no se’n farà una valoració oficial fins després de tota la campanya, a l’octubre, moment en què es traslladarà als ens implicats, els set ajuntaments del Delta, els consells comarcals del Baix Ebre i el Montsià i la Generalitat. Per ara, ja s’han reunit tècnics del Copate i els alcaldes, preocupats, posen sobre la taula la possibilitat de necessitar més recursos per a la campanya de tractaments de l’any que ve.